torsdag 25 september 2014

Vem bestämmer egentligen?

Det var ju inte så länge sedan soc i fallet med ett åringen skyllde ifrån sig. http://fostermamman.blogspot.se/2014/09/ursakter.html DE sa :
– Vi åker inte runt och kollar oplanerat utan vi agerar ju utifrån signaler från till exempel grannar, förskola, skola och andra som kommer i kontakt med barn.

Nu visar det sig att barnet som rttidgiare varit omhändertaget (det visste vi) men vi visste inte att förvaltningen gick emot domstolen som ville att banret skulel vara fortsatt omhndertaget.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/socialen-lamnade-tillbaka-barn-till-missbrukande-foraldrar/
Men trots förvaltnigsrättens beslut hade socialförvaltningen lämnat tillbaka barnet till de missbrukande föräldrarna, visar DN:s granskning av dokumenten.
Ettåringen som hittades övergiven av polisen tidigare i höstas, när modern blivit gripen misstänkt för stöld, hade tidigare varit omhändertagen efter beslut i förvaltningsrätten. Men trots förvaltnigsrättens beslut hade socialförvaltningen lämnat tillbaka barnet till de missbrukande föräldrarna, visar DN:s granskning av dokumenten.
– Jag begriper inte hur det har gått till och enligt min mening har det begåtts grova fel, säger Anders Engqvist, ledamot i Sundsvalls socialnämnd (Sundsvallspartiet) till DN.
 
Samtidigt kommer nu (vad det verkar befogade) anklagelser om att socialtjänsten försöker mökra vad de gjort http://www.dn.se/nyheter/sverige/socialtjansten-anklagas-for-att-forsoka-morka-missarna/
Varför är någon förvånad? Det är vad många förvaltningar (de som gör fel) gör hela tiden anser jag.
Socialtjänstens hantering av fallet med ettåringen visar stora brister. Trots beslut om hembesök hade man ingen kontakt med familjen på ett halvår. Nu riktas intern kritik från en av socialnämndens ledamöter: Socialen försöker mörka missarna.
Socialtjänstens hantering av fallet med ettåringen visar stora brister. Trots beslut om hembesök hade man ingen kontakt med familjen på ett halvår. Nu riktas intern kritik från en av socialnämndens ledamöter: Socialen försöker mörka missarna.
– De vägrar lämna ut protokoll och underlag för beslutet i socialnämnden, det är sekretessbelagt. Det är fullständigt groteskt och jag kommer att anmäla detta till Justitieombudsmannen, Inspektionen för vård och omsorg och eventuellt kommer jag att göra en polisanmälan också, säger Anders Engqvist, ledamot i socialnämnden i Sundsvall

Hur rättsäkert är det då de som är ytterst ansvariga hålls utanför? Jag känner till många fler ställen där det är likadant. Mark till exempel. Anmälde dem för ett tag sedan Fick nu då jag ringde besked att man avslutat ärendet. Nämnden hade svarat tillfredsställande. Ringde upp en i nämnden och det visar sig precis som jag trodde att ärendet att IVO haft frågor hade inte varit uppe på bordet. Det är alltså inte nämnden som svarat utan tjänstemännen. Frågan är vem eller om någon alls har gett dem uppdraget att svara. Nämnden har heller inte sett svaret.  Och IVO utgick helt sonika som vanligt ifrån att myndigheter alltid gör rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar