onsdag 24 september 2014

Ta tillbaka makten

Hittade en underbar krönika http://www.expressen.se/gt/kronikorer/frida-boisen/boisen-ta-tillbaka-makten-i-hemmen/
Ja. Svenska skolan kan självklart bli bättre. Men resan mot bättre Pisa-resultat börjar inte i klassrummen. Den börjar i hemmen
 
Förklara hur man uppför sig i klassrummet och mot varandra. Uppenbarligen bör tydliga verktyg införas bums; som betyg i ordning och uppförande. En rak signal till föräldrar och barn, när något inte fungerar. Men viktigast. Föräldrar: sluta att vara dörrmattor åt era barn. Det här är inte längre generation curling. Det här är föräldrar som gett upp makten, föräldrageneration dörrmattor.
Ungarna är hemmens nya kungar. Att plugga, att göra läxan, att komma i tid till lektionen, att sluta gapa i klassrummet; allt är frivilligt. Vill du hellre kolla på din iphone, kolla på SVTplay, uppdatera på insta, låt det gå före. Generation dörrmatteföräldrar böjer sig lydigt för hemmets härskare.
Det handlar inte om att Sveriges föräldrar vill göra fel. Det handlar om ett samhälle där föräldrarna inte orkar. Inte närvarar på riktigt. Utan sitter med näsan i en iphone, samtidigt som hen steker falukorv, lika uppkopplad som ungarna. För jobbet slutar inte kl 17. Det slutar för många, aldrig.
Vi får det samhälle vi förtjänar, den skola vi förtjänar.
För barnens skull, för skolans skull. Gör revolution mot dörrmatteföräldrarna. Föräldrar: ta tillbaka makten i hemmen. Lär barn klassiskt ansvar. Det är dags. Här, börjar resan mot ett bättre Pisa-resultat.
 
Oh vad jag håller med om och tror att det är precis där mycket ligger.

1 kommentar:

  1. Jag tror inte alls att problemet är föräldrarna med smartphones. Möjligtvis en del av problemet men långt ifrån hela sanningen. Det har dragits ner på resurser i skolan vilket har lett till en lång rad av försämringar och tidsbrist för lärarna. Lärarna gör så gott de kan, de är riktiga vardagshjältar. Men tiden att kommunicera med föräldrarna kring vad man behöver hjälpas åt med kring barnen har såg gott som försvunnit. Vi föräldrar och lärarna måste samarbeta kring barnen, vad behöver jag gör hemma för att hjälpa just mitt barrn. Alla barn är ju olika. Men den tiden har tyvärr försvunnit är min upplevelse.

    SvaraRadera