torsdag 25 september 2014

För att det skall se bra ut.

Socialtjänsten ramlar sönder http://www.aftonbladet.se/debatt/article19585824.ab Det är ju inget nytt vid det här laget men frågan är varför ingen reagerar? Artikeln är allvarlig.
Visions Socialchefsrapport 2014, som kommer att presenteras i samband med Socialchefsdagarna i Göteborg i nästa vecka, understryker allvaret i situationen. Där svarar hälften av landets socialchefer att de redan har tufft att rekrytera erfarna socialsekreterare. Svårast är situationen inom den sociala barn- och ungdomsvården, där fler än var tredje socialchef anser att rekryteringen är mycket svår.

Vet att en del kommuner som fått kritik  inte ens klarar att ordna upp situationen eftersom det inte ens är folk som söker tjänsterna. De kan helt enkelt inte rekrytera nytt/mer folk.

Samtidigt höjs röster för att man inte får ställa mer krav eftersom man då hävdar att rädslan för att göra fel medför att man inte gör något alls eller för lite. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/radsla-att-gora-fel-bor-inte-fa-ta-over_3828870.svd
Ett troligen typiskt exempel är en socialchef vars kommun ett år fick ett 25-tal påpekanden vid en inspektion av Socialstyrelsen. Året efter klarade man sig utan påpekanden vid inspektionen. På frågan om man hade ändrat sitt sätt att arbeta blev svaret ”Nej, men vi har skrivit fram 25 nya rutiner”.
 
Det är min erfarenhet också. Man ändrar inget på djupet utan bara för att det skall se bra ut.  Det måste förändras på allvar annars blir ju inget bättre. Det blir bara ett spel för gallerierna Vi har det ju så rättsäkert, vi har granskningsmyndigheter och man kan anmäla. Men om inget händer så är det verkningslöst. Om man bara ändrar några ord i pappren så det ser bra ut och sedan får fortsätta som vanligt så blir det ingen försändring.

När det sedan visar sig att inte ens granskningsmyndigheterna har koll på läget så blir det kris.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/medberoende/article19550931.ab
Kommunerna har en lagstadgad skyldighet att hjälpa anhöriga till missbrukare.
Men Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som är tillsynsmyndighet för att se till att kommunerna följer lagen är osäkra på om lagen verkligen gäller anhöriga till missbrukare. – Vem har sagt det? undrar den IVO-inspektör som Aftonbladet talat med.
En halvtimme senare ringer inspektören tillbaka. – Jag har kollat upp det här nu, och kollat med mina kolleger och vi har inte haft någon tillsyn på detta med 5:10 överhuvudtaget. – Det har inte kommit några klagomål.
Krävs det ett klagomål för att ni ska utföra tillsyn? – Egentligen inte. Men vi har olika områden som vi prioriterar varje år och det här har vi inte tittat på.
 
Hur kan någon ens tro att det skulle fungera?  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar