fredag 26 september 2014

Skyddet gäller inte alla

Ett nioårigt barn ut sattes för ett övergrepp under familjens vistelse i Sverige. Socialtjänsten i Landskrona nekade barnet hjälp. Hjälp får de söka i sitt hemland, menade socialtjänsten.
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har tittat närmare på fallet men beslutat att avsluta ärendet.
Trots att nämndens hantering av händelsen inte har "gjorts utifrån barnets bästa" , som de skriver i beslutet.
http://hd.se/landskrona/2014/09/23/nekades-hjalp-efter-overgrepp/

Jag blir bara ledsen. Man känner sig så maktlös. Hur kan man avsluta trots att man kommer fram till att det var fel. Man bara konstaterar men sedan gör man inget. Barnperspektivet skall vara tyngst vägande i alla ärenden gällande barn står det i lagen och det är vad man mässar för mig vid varje kontakt. SKITPRAT säger jag Det är bara ett fint ord på pappret.

Samtidigt kommer kritik mot Malung-Sälen
http://www.dt.se/dalarna/malung/svidande-kritik-for-barnarenden
Dokumentationen av beslut och bedömningar har varit bristfällig. Vårdnadshavare har inte fått information om att utredning inletts.
Barnets inställning har inte inhämtats och nämnden har inte gett barnet relevant information.
Nämnden har inte skyndsamt tagit ställning till uppgifter om oro för att barn riskerat att fara illa. Utredningar har pågått i mer än fyra månader.
Nämndens brister har medfört att nämnden inte alltid kunnat garantera att barn och deras familjer fått det stöd och skydd, som lagstiftaren avsett.
I flera fall har nämndens kontakt med vårdnadshavaren skett först tre veckor efter att anmälan inkommit och det framgår inte av dokumentation att man försökt att få kontakt tidigare.
I ett par fall med anmälningar om att yngre barn bevittnat våld, eller haft skador efter att ha utsatts för våld, har nämndens första kontakt med familjen dröjt uppåt ett par veckor.
I flera ärenden med barn som påträffats berusade av polis har nämnden beslutat att inte inleda utredning exempelvis för att barnet överlämnats till vårdnadshavaren.
I flera fall med anmälningar om att yngre barn utsatts för eller bevittnat våld, har nämnden inte inlett utredning. Det framgår heller inte om nämnden gjort någon bedömning av barnets behov av stöd och skydd.
Barnombudsmannen i Uppsala BOiU slår larm
http://www.unt.se/uppland/uppsala/barnombudsmannen-ryter-till-om-socialtjansten-3378319.aspx
Hög personalomsättning, socialsekreterare som inte hinner följa lagen och kö till många viktiga verksamheter. De här problemen gör att det behövs en haverikommission kring socialtjänsten i kommunen
situationen inom myndighetssidan är allvarlig: ”Att de inte hinner med, att nyanställda får tunga ärenden direkt och att det på framförallt barnsidan knappt finns någon rutinerad personal leder till att de inte klarar lagkrav”,
 
Hela hennes artikel kan läsas här http://www.unt.se/asikt/debatt/barnens-basta-framst-3365201.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar