fredag 26 september 2014

Ingen kontroll på tio år

Staten har inte kontrollerat hur kommunerna hanterar familjehem på tio års tid.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/bo-familjehem-kontrolleras-for-daligt
Det är BarnOmbudsmannen Fredrik Malmberg som slår larm. Artikeln är sedan i maj men jag har inte sett den innan
SVT rapporterar i dag om den nioåriga pojken som ska tillbaka till det familjehem som underkänts av hans före detta hemkommun Hudiksvall, efter att missförhållanden upptäckts. Trots det vill hans nya kommun Gävle återigen placera honom i hemmet – och splittra honom och hans yngre bror.
Barnombudsmannen Fredrik Malmberg kan inte kommentera enskilda fall, men anser det vara anmärkningsvärt att en kommun underkänner ett hem och att sedan en annan kommun vill återföra pojken dit. Han pekar på att det finns så kallade placeringsförbud som kommuner kan förelägga hem där missförhållanden skett, något många kommuner inte känner till.
– Det allvarliga här är att staten inte haft någon bra tillsyn över hur kommuner sköter familjehemmen på över tio års tid. Det är oacceptabelt, säger Fredrik Malmberg.

En utredning kring familjehemmen och jourhemmen som blev klar i februari ligger just nu på regeringens bord. Där definierar utredaren Håkan Ceder flera problem med familjehemmen. Utöver statens bristande kontroll över kommunernas hantering av familjehemmen, ser han även att det finns för få hem att tillgå, att familjehemmen behöver utbildning och få en stärkt ställning samt att ett Nationellt centrum för familjehemsvården borde inrättas.

Malmberg menar att det är svårt att rekrytera familjehem – och att man behöver göra det lockande för folk att vilja ställa upp som familjehem, genom att stärka deras ställning. Den som tagit hand om ett barn i många år måste också få en möjlighet att få en talan om vad som händer med barnet i framtiden.

– Det finns en risk att kommunerna sänker kraven på familjehemmen eftersom det finns så få att tillgå, det är inte okej, säger Fredrik Malmberg.
Kan bara hålla med och visst låter det rimligt med max tre placeringar så vida det inte är syskon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar