söndag 3 augusti 2014

LVU i förebyggande syfte

Att man omhändertar barn är ju inte nytt men att man gör det i förebyggande syfte på grund av att man inte gillar deras sällskap är för mig nytt.
https://www.motgift.nu/2014/08/16-aring-omhandertagen-pa-grund-av-sina-asikter/
Karl är 16 år gammal och skall till hösten flytta från sin hemstad för att börja på ett gymnasieprogram. Till skillnad från andra ungdomar som tillbringar sommarlovet med vänner och familj, sitter Karl inlåst på ett LVU-hem. Han sitter där för sin egen skull, enligt socialen, eftersom hans umgänge anses dåligt för honom. Istället för sitt vanlig umgänge tillbringar han nu all sin tid med ungdomar som har drogproblem och kriminell bakgrund

Det föll sig så att Karl fick med sig en bunt flygblad hem efter en utdelning. Denna bunt upptäcktes av Karls förälder. Uppskrämd av vad denne läst om Svenskarnas parti i media, kontaktas socialtjänsten. När Karl kommer hem från skolan, sitter två personer från socialen och väntar på honom. Ett två timmar långt samtal följer, där man i detalj och mycket målande, beskriver exakt hur mycket det kommer gå åt helvete för Karl om han fortsätter att ha att göra med Svenskarnas parti.
”Sluta umgås med dom”, är statens krav.

Fram till skolan startar kommer Karl nu att sitta inlåst på ett LVU-hem. Socialen har förklarat för honom att man gör detta för att hålla honom borta från hans vänner. I utredningen medger myndigheten att Karl inte har något kriminellt beteende och att det inte finns något missbruk eller dylikt. Det hela handlar om en enda sak, att hålla Karl borta från sina vänner fram tills det att han flyttar för att börja skolan på annan ort.
Fram till skolstart är Karl alltså inlåst av staten, bland unga kriminella med missbruksproblem. Det är en bättre miljö för honom enligt socialtjänsten.
 

Man får tycka vad man vill om svenskarnas parti men det är inget skäl att ta ett LVU.  De hade säkert kunna hitta på något annat för att lösa det om de velat. Sedan vet jag inte om alternativet de kom med är bättre. Man brukar ju säga att är man inte kriminell då man åker in så blir man det där.  Bättre skola i kriminalitet kan han knappt få.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar