fredag 8 augusti 2014

Ännu en replik

Då har det kommit ännu en replik på debatt artikeln.
http://www.dn.se/debatt/konstlad-konflikt-i-synen-pa-barnfragorna/
Men vad fel han hamnar.

Den senaste kartläggningen från 2011 visar att svensk lagstiftning står i överensstämmelse med barnkonventionen. Regeringen tillsatte dock förra året en utredning som ska se över om barnkonventionen bör bli svensk lag, eller om barns rättigheter kan stärkas genom andra lagändringar.
 
Undrar varför man utreder om det redan fungerar.
Den som vill att barnkonventionen ska bli en svensk lag bör till exempel beakta att konventionen är resultatet av internationella förhandlingar. Den är därför vag och ger utrymme för tolkningar i en utsträckning vi försöker undvika i lagstiftning. Belgien har infört barnkonventionen som lag men tillåter samtidigt barnaga. Det framstår som oförenligt för oss, men inte för belgarna. Kanske är det bättre att omsätta konventionens principer i svensk lagtext som regering och riksdag utformar? 
 
Men varför leta efter det som brister? Vi har inte lagen och nästan inga av de lagar som finns är kopplade till några konsekvenser. Man erkänner inte att missförhållanden finns och de som erkänts får ingen ersättning ( Ok ca hälften har fått) Lagarna i Sverige är ju också så luddiga att de kan tolkas olika både från förvaltning till förvaltning men även inom samma förvaltning.
När det gäller debattörernas synpunkter på socialtjänsten kan man konstatera att andelen individer som får försörjningsstöd är lika stor i dag som 2006 och att andelen hushåll som får försörjningsstöd har minskat sedan 2006, trots att högkonjunkturen 2006 förbytts i en lång, internationell lågkonjunktur. Sverige har enligt SCB EU:s lägsta andel invånare som lever med låg materiell standard. Andelen har minskat betydligt sedan 2006. Andelen barn som lever med låg ekonomisk standard har mer än halverats sedan 2007. Om belastningen på socialtjänsten har ökat beror det alltså inte på försörjningsstödet
 
Men det handlar ju inte om de som går på försörjningsstöd utan de som som utsätts för myndighets utövning.
De allra flesta barn i Sverige växer upp under trygga förhållanden, men vi måste hela tiden förbättra arbetet med att ge alla barn en bra start. Barns möjligheter till ett gott liv påverkas dock inte av hur man löser juridisk-tekniska frågor, hur mycket oppositionspolitiker än försöker ge sken av det.
 
Och det är inte för de barn som redan lever tryggt utan för de som inte gör det. Om man tar barn måste man också säkerställa att man gör ett bättre jobb än deras föräldrar. Man måste säkerställa att de får det bättre.
Sedan är det inte juridiskt tekniska frågor utan en fråga om att man inte följer lagen. Att lagen inte är tydlig nog. Att barn inte har det så bra som han påstår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar