torsdag 7 augusti 2014

Tillägsdirektiv Dir 2014-87

Man håller i riksdagen på att se över LVU lagen och de delar i socialtjänstlagen som rör LVU.
Den skulle vara klar i oktober.
Nu är det slutdatument framflyttat. De har fått ett tilläggfsdirektiv.
Det står:

Regeringen beslutade den 12 juli 2012 att ge en särskild utredare i uppdrag att se över lagen (1990:52) med särskilda be-stämmelser om vård av unga, förkortad LVU (dir. 2012:79).
Uppdraget kompletteras nu med en översyn av hur långsiktighet och stabilitet i större utsträckning kan säkerställas för barn som är eller bedöms bli långvarigt placerade.
Inom ramen för översynen ska utredaren bl.a. överväga om det behövs be-stämmelser som innebär en särskild prövning av om vården ska upphöra, när barnet har placerats i tidig ålder (t.ex. i åldern noll till tre år), och om bestämmelsen om flyttningsförbud behöver förtydligas. Utredaren ska även se över lagstiftningen om föräldrars rättigheter att begära prövning av om vården ska upp-höra trots att ingen förändring har skett i deras livssituation.
Utredaren ges vidare i uppdrag att analysera orsakerna till att vårdnadsöverflyttningar och adoptioner används i relativt liten utsträckning, samt överväga vilka åtgärder som kan behöva vidtas för att socialnämnden ska uppmärksamma dessa möjligheter i högre grad. Detta kan exempelvis, avseende vårdnads-överflyttningar, vara fallet i situationer då allvarligt våld före-kommer i familjen. Utredaren ska pröva om förutsättningarna för när socialnämnden ska ansöka om överflyttning av vårdna-den behöver förtydligas.
Utredaren ska även överväga vilka åtgärder som kan vidtas för att stödja socialtjänsten i att uppmärksamma frågan om adoption av familjehemsplacerade barn, t.ex. om adoption bör uppmärksammas efter att placeringen pågått en viss tid.
Tiden för slutredovisning förlängs till den 15 juni 2015

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar