onsdag 30 juli 2014

Oxelesund och hela Sörmland.

Då har ytterligare en kommun fått kritik http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=5924265
Trots tidigare påpekanden från Inspektionen så kvarstår brister i dokumentation, skyddsbedömningar, men också att det i flera fall tagit för lång tid innan man påbörjat utredningar och att det också tagit för lång tid att utreda.
– Det är så klart inte bra, det är ju information som inte förts fram till ansvariga som det borde ha gjort, säger Mattias Jensen Pettersson, ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Oxelösund.
Enligt Inspektionen för vård och omsorg dröjde socialtjänsten en månad med att utreda en anmälan och kommunen fattade inte beslut i tid om att de utsatta barnen behövde skydd.
Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg har mellan 2011 och i år handlagt ärenden som gäller vård- och omsorgsnämndens i Oxelösunds kommun hantering av barnavårdsärenden och i flera av dessa konstaterat brister i handläggningen.
– Det handlar inte om bristande kommunikation, utan det handlar om arbetssätt, rutiner och riktlinjer. Vi har gjort en rad olika åtgärder med detta. Sen har vi genomfört stickprovskontroller från politiken, men där har vi inte sett bristerna. Det är svårt att följa varje ärende på politisk nivå, säger Mattias Jensen Pettersson.
Enligt ledningen beror bristerna på en ansträngd personalsituation inom socialtjänsten. Utredningar pågår ofta längre än fyra månader, vilket uppgavs bero på glömska och arbetsbelastning hos handläggare.

– Oxelösunds kommun är inte på nåt sätt unika i att få den här kritiken. Många andra har fått den och får den, och de har kunna åtgärda det och jag är övertygad att vi också ska klara det, säger Mattias Jensen Pettersson.


 
Det står att trots att man fått tidigare kritik...
Det står också att det inte är unikt, det är likadant i hela Sverige.

Sedan har även samtliga kommuner i Sörmland fått kritik. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=5830640
Men redan 2006-2007 pekade länsstyrelsen, som då var tillsynsorgan, på liknande brister i de sörmländska kommunerna, enligt Tor Nilsson, inspektör vid IVO.
– Vi har varit på samtliga kommuner, och samtliga kommuner har brister. Nästan alla har samma brister. Men under 2006 -2007, när tilsynen låg på länsstyrelsen, kunde vi se samma brister och de fick kritik för dem, men bristerna kvarstår fortfarande, säger Tor Nilsson, inspektör vid Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
En av de brister som IVO upptäckte bland de sörmländska kommunernas socialtjänst, var att barn i anmälningar inte har funnits i nämndens hantering.
 
Det är konstigt tycker jag att en kommun kan få kritik gång efter gång kritiseras igen och ändå få fortsätta. Frågan är bara när de styrande skall börja lyssna och göra något.

I dagens aftonblad står det om en  flicka som polisen fick larm om i helgen
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19290338.ab Hon befann sig i en missbrukar lägenhet. De omhändertog henne men soc ansåg att ärendet kunde vänta tills det blev vardag men då de kom igen och skulle ta henne var hon borta. Ingen vet vart hon är.
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2442496-socialjouren-far-kritik-efter-forsvinnande
Det var tidigt på söndagsmorgonen den 27 maj som polisen genomförde en husrannsakan i en lägenhet i Backa.
Där påträffades flickan påverkad, sittandes i bara underkläderna med ett täcke om sig i den mörklagda bostaden som hon delade med en tjugo år äldre släkting.
Både flickan och mannen beskrevs som "låga, sega och tröga" och polisen noterar i sin rapport att ljuset stängdes ute med filtar för fönstren.
De fann också brunt pulver i en plastdosa och brunt pulver inrullat i plast i små bollar, medicinflaskor med rester av metadon och "ampuller med ämne som förhindrar att hjärtat stannar vid överdosering av heroin".
På polisstationen visade både mannens och flickans urinprov "positivt på olika substanser".
I flickans fall rörde det sig om morfin, Benzodiazepiner och Subutex. Hon utreddes redan av sociala myndigheter för tablettmissbruk.
Enligt en avvikelserapport ska polisen i samband med husrannsakan ha kontaktat kommunens centrala socialjour som bedömde att ärendet kunde vänta till det att ordinarie socialkontor i stadsdelen öppnade. Flickan kördes därför tillbaka till lägenheten igen.
 
Dagen därpå beslutade stadsdelsnämnden om ett omedelbart omhändertagande av flickan och hon skulle föras till ett behandlingshem. Men när polisen sökte flickan var hon inte längre kvar och hon kan sedan dess inte hittas.
Två månader senare skriver Barn- och familjeenhetens chef Horjat Rawshani i avvikelserapporten att flickan är "spårlöst borta":
"Förvaltningen i Norra Hisingen anser att socialjouren inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att säkerställa en minderårig flickas behov av skydd och stöd tillgodosågs".
Enligt Horjat Rawshani har de aldrig gjort någon liknande avvikelserapport tidigare mot socialjouren.
- Den här gången har vi uppmärksammade att det här är något allvarligt. Jag har haft jättebra samarbete med socialjouren och är jättenöjd med socialjourens bedömningar men det kan hända ibland att man inte är överens, säger Horjat Rawshani. 
 
Nu har hon visst varit borta sedan i Maj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar