måndag 28 juli 2014

Mer surrogatmödraskap

Nu börjar frågan komma inför valet
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/surrogatmodraskap-splittrar-mellan-och-inom-partierna_3779662.svd?sidan=1
V, KD och Fi har tagit ställning mot surrogatmödraskap. De andra partierna är antingen positiva eller avvaktande. År 2012 tillsattes en statlig utredning om saken som ska presenteras nästa år. Då kan riksdagen göra sig redo för strid.
Frågan splittrar inte bara blocken – det finns också oenighet inom partierna. Vänsterpartiets partisekreterare Hans Linde är en av de som har en annan uppfattning än partiet.

I vissa länder är surrogatmödraskap enbart tillåtet om det sker ”altruistiskt”, alltså utan ekonomisk vinning för någon part. Men Feministiskt initiativ tror inte heller på en sådan modell.
– I Storbritannien är det tillåtet med altruistiskt surrogatmödraskap utan transaktioner. Men de har varit svårt att kontrollera och har ändå öppnat upp för en handel med kvinnors kroppar, säger Linnea Bruno.
RFSL har tagit ställning för surrogatmödraskap. Förbundets ordförande Ulrika Westerlund tycker att debatten har haft ett högt tonläge.
– Vi tror att det går att lösa det här och reglera på ett sätt som tillvaratar kvinnors rättigheter, säger Ulrika Westerlund.
– Det här är ett sätt för personer att bli föräldrar som inte kan bli det på något annat sätt. Det är märkligt att det i dag är helt oreglerat. Det innebär att våra medlemmar åker och gör detta i andra länder.
 
Ja utifrån artikeln jag hänvisade till härom dagen så kanske man inte skall kämpa så mycket för att få till det där med surrogatmammor. Tycker att man ofta missar att det finns så många barn som behöver föräldrar. tror att om man skulle förändra situationen för familjehem skulle många fler vilja jobba eftersom det blir ett sätt att få barn om man inte kan själv. Känslan är ju faktiskt den samma trots att man inte fött dem själva.  Jag menar inte att man skall bli familjehem för att få barn men för dem som inte kan få egna kan det vara ett sätt att få ha barn i familjehem och samtidigt göra skillnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar