måndag 28 juli 2014

Är det konstigt?

Hittade en gammal artikel runt placerade barn
http://hd.se/inrikes/2013/03/07/placerade-barn-mar-samre/
Högre dödlighet, sämre skolresultat, mer självskador och mångdubbelt vanligare med psykofarmaka. Samhället har misslyckats grovt med att ta ansvar för de barn och unga som samhället tar hand om, menar Socialstyrelsen.
 

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) håller med om problemen, men påpekar att mycket ändå görs.
— Vi håller på att vända en valross. Tidigare visste vi väldigt lite om hur det såg ut. Därför har vi gjort ett förbättringsarbete som gör att vi i dag har en helt annan kunskap än när jag tillträdde. Men vi är långt ifrån framme, säger hon om Socialstyrelsens utvärdering.
Hon pekar bland annat på den lag som infördes vid årsskiftet, som ger kommunerna ett tillskott på 182 miljoner kronor årligen, och där varje barn ges rätt till en personlig socialsekreterare. Förra veckan beslutade också regeringen om en satsning på 36 miljoner till Statens institutionsstyrelse (Sis) för att ta fram en modell för en sammanhållen skolgång för barn som vårdas hos Sis.
 
Varje år omhändertas drygt 26 000 barn och unga i familjehem eller HVB-hem. I rapporten "Vård och omsorg om de placerade barnen" har Socialstyrelsen studerat deras uppväxt, hälsa och utbildning.
Dödligheten är nära fem gånger så hög bland ungdomar som är eller varit placerade jämfört med andra i åldern 15-24 år.
Tio gånger fler som är placerade på HVB har vårdats för självskadebeteenden än andra unga.
15-19 gånger fler av de HVB-placerade tar regelbundet psykofarmaka jämfört med unga i hela befolkningen.
6 av 10 som placerats före 10 års ålder går ut grundskolan med gymnasiebehörighet jämfört med 9 av 10 i hela ungdomsgruppen.
Det är fem gånger vanligare med långvarigt ekonomiskt bistånd bland unga vuxna som varit placerade i familjehem jämfört med dem som inte varit placerade. 

Artikeln skrevs 2011 och det är likadant idag trots extra pengar.
Utifrån mina brev ÄR DET SÅ KONSTIGT?
Är det konstigt att dessa barn far illa? är det konstigt att de tappar tron på vuxenvärlden? är det konstigt att de tappar tron på sig själva?


1 kommentar:

  1. Nä-inte konstigt alls!
    Människan är människa först och främst!,ingen robot.
    Tack för din envishet,din styrka och ditt eviga bloggande !
    Lite uppmuntran behöver vi alla i Jante-land!

    SvaraRadera