torsdag 17 juli 2014

Gt/expressen

Och så i Gt Expressen
http://www.expressen.se/gt/tjanstefel-att-ta-barnen-fran-eva-och-maken/
Tjänstefel att ta barnen från Eva och maken
För drygt fem år sedan tog Marks kommun Evas två fosterbarn från henne och hennes make.
I dag dömdes en politiker och två tjänstemän för tjänstefel i och med den plötsliga omplaceringen.
Ett steg i rätt riktning, menar Eva, men det hela är inte på något vis avslutat för hennes del.
– Det finns bara förlorare i det här, men det känns ju skönt. Det blev en fällande dom med ganska höga böter och det ser jag som en markering. Man skickar ut ett budkap till hela Sverige att det här inte är okej. Man behandlar varken barn eller familjehem på det här sättet, säger Eva till GT.
Men kampen är långt ifrån över. Under de gångna åren har hon och hennes man stängts av från all kontakt med barnen i perioder. Samma sak gäller nu.
– För tre veckor sedan kallades vi ner till socialtjänsten hos Marks kommun och fick veta att de inte anser att vi ska träffa barnen på ett år. För att barnen inte anpassar sig där de bor och inte slutar att fråga efter oss och då tar man bort oss ur bilden.
Hon fortsätter:
– Jag kommer att fortsätta kämpa för barnen så länge barnen vill komma hem hit. Hur skulle jag kunna se dem i ögonen och säga att jag inte orkar slåss?
Eva påpekar att hon vet att både pojken och flickan, som nu är åtta och nio år gamla, trivs hos sin nuvarande familj. Men att utestängningen av henne och hennes make är felaktig och verkligen inte är tillsatt för barnens bästa.
– Barnen tycker om familjen som de bor hos nu, och skulle absolut vilja fortsätta att träffa dem, men skulle du fråga dem utan press och stress skulle de förmodligen svara att de vill bo hos oss.
Överlag har processen som började med att fosterbarnen togs ifrån dem 2009 varken varit för barnens eller deras bästa. Och de är inte ensamma om situationen.
Genom sin blogg blir Eva kontaktad ofta av andra föräldrar och fosterfamiljer som hamnat i liknande situationer. Och sedan oktober i fjol skickar hon över ärendena, helt anonymiserade, till riksdagens socialutskott. Detta för att få till en förändring.
– "Barnperspektivet" är ett fint ord på papperet, men det finns inte i de verkliga fallen. För oss har det gått fem år och vi får inte ens träffa våra fosterbarn, i stället stängs vår kontakt av för att barnen vill tillbaka till oss, säger Eva.

1 kommentar:

  1. Eva, måtte dörren nu öppnas för flera, gärna i Marks kommun!!! Det kostar mycket att möta denna socialtjänst, sådant inga pengar i världen kan ersätta./ Pax V

    SvaraRadera