söndag 13 juli 2014

Enkelt och sant

Här i Sverige har vi ju så bra skydd för särskilt barnfamiljer eller?
Barnfamiljer i Sverige skall inte slängs ut på gatan och de skall inte behöva leva utan el eller??
http://www.expressen.se/gt/sma-barn-levde-utan-el-i-hemmet/
Två små barn levde utan el i en månad i väntan på att mamman kunde sälja av ägodelar för att få råd med räkningarna.
Nu kritiseras kommunen av IVO för sin hantering av ärendet.

Återigen vad hjälper det om det skall vara på ett sätt då det inte efterlevs eller efterföljs? Vad hjälper det med lagar om de inte är kopplade till några konsekvenser?

Det var i Bollebygd. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5912651
Mamman sökte bidrag för att betala elräkningarna, något som socialtjänsten i kommunen alltså inte godkände.
Nu kritiserar Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO) Bollebygds kommun för att de inte satte barnens väl i första hand. IVO vill att kommunen ser över sina rutiner för hur de hanterar bidrag till barnfamiljer
 
Om ett tydligt barnperspektiv nu skal råda så skall man ju sätta banren i centrum och det ingår att hjälpa deras föräldrar.   Men myndigheter verkar inte orka med någon medkänsla längre.  Man stjälper människor istället för att hjälpa dem. Man kritiserar och dömer som pappan som var sjuk och hade stark värk efter två bilolyckor och handläggaren säger
– SGI:n kan du glömma. Man kan arbeta fastän man har ont. Men du vill väl inte.
http://www.helahalsingland.se/allmant/gastrikland/smabarnspappa-tog-sitt-liv-efter-samtal-med-forsakringskassan
– Då rann tårarna på Johan, säger hans mamma. ”Ja, det där var nog sista sparken”, sa han till oss då berättar mamman.
Dagen efter hittade Johans fru honom livlös i husets källare, på tvättstugans golv.
I obduktionsprotokollet konstateras att han hade dödliga doser av ett medicinskt preparat i kroppen.
Johan efterlämnar en fru samt två barn i småbarnsåldern.
 
Jag förstår inte hur okänsliga och omänskliga en del blir av att jobba på en myndighet. Det enda försvar är väl att de är så överlastade av jobb att de tillsist inte orkar se. jag vet ju att det finns de som bluffar och de orkar väl inte se de som inte gör det längre men är det inte då dags att byta jobb? man måste för att se till att de orkar göra ett bra jobb
  1. se till att de har utbildning
  2. att arbetsbelastningen är human
  3. att de har stöttning
Läste i en artikel http://www.socialanatet.se/23313/ utifrån en undersökning om vad man begär utav handläggare då inom soc
  • Socialtjänsten och socialsekreteraren är kontaktbar.
  • Det är lätt att kommunicera, familjehemmen känner sig förstådda och som en del av sammanhanget (ett team) som samarbetar runt de placerade barnen.
  • En bra socialsekreterare beskrivs ofta som äldre, ha barnets bästa som fokus, ödmjuk och pålitlig, men de framhåller framförallt socialsekreterarens egen erfarenhet av föräldrarollen som viktig. 
De önskade att socialsekreteraren var äldre, det kommer från att ganska många hade träffat socialsekreterare som var nyutbildade och kom hem till familjehemmen och uttryckte sig som om de visste allting. Jag tror att det inte handlar om ålder utan om att de nyutbildade socionomer inte har så stor erfarenhet av hur det fungerar i praktiken att vara familjehem, det här är ju lätt att lösa genom föreläsningar utifrån familjehemmens vardag och gärna att de får praktisera hos ett familjehem.
I och med att socialnämndens beslut om att förlänga eller avsluta placeringar bygger på socialsekreterarens information, finns en känsla av att vara utlämnad till någon annans personliga uppfattning om situationer och familjehemmen. En familjehemsmamma sa: ”Man måste vara snäll mot dem, vad som än händer och hur tokigt man än tycker att de beter sig så måste man vara snäll, för barnens skull”
En familjehemsförälder som är besviken och arg på hela situationen, kanske redan innan mötet hunnit börja är negativt inställt till socialsekreteraren, vilket förmodligen påverkar socialsekreterarens bemötande mot familjehemsföräldern.
Om det inte fungerar bör det finnas smidiga rutiner för att växla socialsekreterare utan att någon ska bli syndabock.
 
så enkel och så sant. Och inte kostar det något alls.
 

1 kommentar:

  1. På tal om hur bra ,och trevligt land vi har,som är omtänksamma mot barn,föräldrar,sjukskrivna/utförsäkrade...så ska Sverige ha dömts flest gånger i FN:s tortyrkommitte/CAT(conventions against torture,som kartlägger fall av grym behandlling)-som ju många ggr valt att skicka tillbaka asylsökande till hemland där de riskerar död alt tortyr-inte konstigt att vi har så många papperslösa i detta land,som måhända har en generösare flyktingpolitik,vid jämförelse med andra EU-länder-men vad hjälper det,om man är så grym?
    Sverige sviker inte bara barnen,utan väldigt väldigt många.

    SvaraRadera