söndag 11 maj 2014

Lyssna på barnen

Kattis Ahlström på BRIS går i veckan ut med en debatt artikel.
http://www.aftonbladet.se/debatt/article18854675.ab
Skyddet för utsatta barn måste stärkas.
  • Inför specialistutbildning i barnskydd.
  • Säkerställ att det finns rutiner kring anmälningsförfarande vid varje skola
  • Bemanna samtliga socialjourer dygnet runt med utbildade socionomer
Alltför många barn hör också av sig till Bris med dåliga erfarenheter av sociala myndigheter som svikit dem och som på olika sätt brustit i sitt ansvar att tillgodose barnens mänskliga rättigheter.
Fallet i Karlskrona stärker vad Bris kommit fram till genom vår dagliga kontakt med barn och unga: att samhällets skydd för utsatta barn måste utredas och stärkas.
 
Kan bara hålla med.
Organisationen maskrosbarn vill "Pimpa" soc
http://www.dn.se/insidan/man-maste-lyssna-pa-barn/
Kampanjen ”Pimp my soc” (det svenska slangordet ”pimpa” betyder ungefär ”piffa upp”) bygger på en rapport som organisationen gjort. Där intervjuades 50 unga mellan 14 och 19 år som lever i familjer med missbruk eller psykisk sjukdom.
94 procent kände inte till barnkonventionen eller sina rättigheter. 80 procent hade inte fått berättat för sig av någon vuxen om förälderns sjukdom, diagnos eller problematik. 73 procent tyckte inte att vuxna lyssnade på deras behov eller tog tillvara deras rättigheter

I början handlade ”Pimp my soc” mycket om att göra miljön hos socialtjänsten trevligare och mysigare.
– Det var en bra ingång, sedan blev det lättare att ta upp de tyngre frågorna, säger Sandra Patel Seropian.
”Pimpa rummen” finns med som en punkt av tio på Maskrosbarns lista med åtgärder för att socialtjänsten ska bli bättre för utsatta barn och unga.

Organisationen har också lämnat ett förslag till motion till riksdagen, där de vill att socialtjänstlagen ska ses över. Krav på uppföljning efter varje orosanmälan är en av frågorna i förslaget.En annan handlar om att alla barn och unga som kommer i kontakt med socialtjänsten ska få ett barnombud, en person som själv inte arbetar inom myndigheten. Ombudet ska vara med som stöd vid kontakten med socialtjänsten.
– Det ska vara en person som bara jobbar för barnet, säger Sandra Patel Seropian. Tyvärr körs barn och unga ofta över i dag. Barnombuden måste vara kunniga om barns rättigheter och om hur lagen ser ut. Det skulle till exempel kunna vara kontaktpersoner som får en särskild utbildning. Det finns många engagerade vuxna, jag tror inte det skulle vara så svårt att hitta ombud.
I rapporten ville 89 procent av de unga ha med någon vuxen som stöd, berättar hon.Rätten till enskilda samtal med socialsekreteraren är en annan punkt där Maskrosbarn vill se lagstiftning.
– Det kan vara mycket svårt för barn och unga att berätta om hur de känner och säga som det är, när föräldrar eller familjehemsföräldrar är med. Barn är lojala, och att berätta öppet kan också leda till direkt negativa konsekvenser för dem. Detta kan göra att missförhållanden aldrig kommer fram.

Maskrosbarn vill också att lagstiftningen ses över när det gäller utvärdering av socialtjänstens insatser. Barn och unga ska få ge sin syn på bemötandet och på vad eventuella åtgärder har inneburit.
– Det är verkligen något som de unga efterfrågar, säger Sandra Patel Seropian.
– Man måste lyssna på barn och unga, höra vad de vill, fråga dem. Det är en utgångspunkt i allt som vi gör. Det känns spännande att kunna ha ett nära samarbete både med kommunerna och med de unga.

Att barn och unga sällan lyssnas på har BO lyft gång på gång. Nu bör man göra det men bör är så långt ifrån skall man klan komma. Man kan inte utgå ifrån att en person följer lagen bara för att de jobbar på en myndighet. Nej det är piska och morot som gäller. Moroten att arbetet flyter bättre lättare och piskan och följer du inte lagen så åker du dit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar