fredag 29 november 2013

Tjänstemanna styre

Jag har inte hört en enda socialnämnd i en enda kommun där man inte sagt att allt är tjänstemannen styrt. det är alltså tjänstemännen som bestämmer vad som skall upp, vilka ärenden samt var i ärendena som politikerna skall ha kännedom om.  Det är oftast de som förbereder och har förslag på åtgärder.  Det är de som företräder i domstol i många fall. I vårt fall gick ju t.o.m. tjänstemannen (kvinnan) emot sin egen nämnd i domstol. Det står då hon talar i saken att de vill en sak nämligen att LVU skall upphöra men två rader längre ner står det att nämnden vill de vill att det skall vara kvar.

Inget har ändrat sig trots att politikerna är de som har det yttersta ansvaret.
I Svenljunga är det en som hoppas av det politiska arbetet i protest. http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=95

Jag undrar hur länge man skall tillåta att det är så. Vara ansvarig för något man vare sig styr, vet allt om eller kan påverka mer än någon annan bestämmer.

Sedan är det de som har det tvärtom. Politikerna sätter riktlinjerna sparkraven för hur tjänstemännen skall jobba.
På många ställen går de på knäna. I Tyresö har de gett upp. De ärenden man inte hinner med har man nu lämnat över till politikerna. http://www.dn.se/nyheter/sverige/socialsekreterarna-fick-nog-nu-far-politikerna-ta-over/
Nu är ärenden inlämnade till politikerna i socialutskottet som får ta ansvar för utredningarna. Ordförande i socialnämnden i Tyresö, Andreas Jonsson (M) säger att en orsak till problemen är en satsning som gjorts i kommunen för att fånga upp barn som kan fara illa i ett tidigt skede, uppger Sverige Radio.
Det här har gjort att antalet ärenden ökat och socialnämnden jobbar nu för att lösa problemen.
–  Vi tittar på nyanställningar av socialsekreterare och vi har tittat på att hyra in där det är möjligt. Det är brist på socialsekreterare, men där vi lyckas få tag på socialsekreterare kommer vi hyra in dem, säger Andreas Jonsson (M) till Sveriges Radio.
Jag undrar vad som skall till för att det skall bli en ordentlig förändring, på alla håll.

Sedan har Mark Levengod varit i Mark och där fick han frågan om de inte kunde få sätta upp en bild på honom vid skyltarna till mark och skriva välkommen till min kommun. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5717755 Han avböjde eftersom han inte bott där och inte ens varit där tidigare. Han tyckt att det var roligt att få frågan. Undrar hur positiv han varit om han vetat hur illa människor sköts i den kommunen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar