måndag 18 november 2013

Låg kompetens på HVB hem

Ny metod för placerade barn och den har visat sig ha bra effekt. (vad man nu menar med det)  http://www.svt.se/nyheter/sverige/han-fick-nytt-liv-med-ny-behandlingsmetod Regler rutiner ligger till grund för den. Det mår väl de allra flesta bra utav.
Annars är det svårt att få tillstånd för att få använda annat än de metoder som är sanktionerna av socialstyrelsen. Det gör att det är svårt att testa nytt även om det är prövat och funderar utomlands.

Samtidigt kommer det ut att det är för låg kompetens  på HVB http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article17858539.ab
Hälften av personalen på HVB-hem - hem för vård eller boende - saknar relevant utbildning och behandlingsmetoderna som erbjuds är ofta hemmasnickrade och oprövade. Det visar en kommande granskning från Inspektionen för vård och omsorg.
400 hem inspekterades. En del redovisade uppemot tio olika behandlingsmetoder, andra inga alls. Hästterapi och mindfulness var exempel utredarna såg.
– Man kan ifrågasätta om det finns förutsättningar att ge barnen den hjälp de behöver, säger utredaren Gunilla Westerdahl.
Rädda Barnen påpekar att samhället tar ett stort ansvar när det beslutar att ett barn ska placeras utanför det egna hemmet.
– Vi vet att det generellt går sämre för barn som har varit placerade. Socialnämnderna har ett ansvar att se till att det finns tillräckligt bra placeringsalternativ, säger Karin Blomgren, rådgivare.
Enligt Sveriges Kommuner och Landsting måste kommunerna ställa högre krav när de upphandlar HVB-hem.
 
Inte konstigt att det bara i många fall blir förvaring. Det finns inga krav på vad barnet skall kunna då det lämnar institutionen, som att sköta ett eget hushåll, städa, laga mat, tvätta eller sköta ekonomin. Kraven på vad som skall uppnås måste skärpas likaså krav på de som jobbar där. Håller helt med. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar