tisdag 12 november 2013

Autism

En svensk kan ha knäckt  gåtan runt autism.
http://www.expressen.se/halsa/svenskar-kan-ha-knackt-autismgatan/ Tänk vad underbart det vore.
Genförändringarna leder till att olika proteiner i hjärnan inte fungerar som de ska. Förenklat kan man säga att proteinernas felfunktion stör nervcellerna i hjärnan, hindrar signalerna i hjärnan från att gå fram ordentligt.
- Försök på både djur och människor med autism visar att man inte får den "uppkoppling" i hjärnan som man förväntar sig. Det är som att man ska surfa på internet med datorn, men bara kommer in på en enda webbsajt, man kommer inte vidare ut på nätet, säger Christopher Gillberg.
Att reparera en genförändring är svårt. Därför inriktar sig forskarna på att hitta medel som rättar till det genförändringen ställer med, som proteinernas felfunktion.
– På så sätt kan man reversera, backa, processen. Man får slut på det som skadar hjärnans nervsystem. Autismbilden går tillbaka och man fungerar mer normalt, säger Christopher Gillberg.

Trodde inte det var sant

Studier på möss har visat att autismsymtomen kan försvinna både hos unga och vuxna om den felaktiga proteinfunktionen behandlas.
Forskarna har sett samma effekt hos människor. Christopher Gillberg själv kunde först knappt tro att det var sant.
– Att få se vuxna med autism, bli totalt förändrade i normaliserad riktning, med sina egna ögon! Det är helt unikt. Vi har inte vågat tänka det tidigare, men nu törs vi tro att vi kan bota vissa former av autism.
I en världsomspännande studie, där 150 personer med fragil X-syndrom och autism deltar, testas nu ett nytt läkemedel som ska hejda proteinernas skadliga effekter på hjärnans nervceller. Deltagarna lottas till att endera få verksam substans eller sockerpiller, placebo. Nästa vår kan resultatet vara klart.
– Det är oerhört spännande och ger nytt hopp åt de drabbade familjerna, säger Christopher Gillberg.
 
Tänk vad många barn det skulle hjälpa.
Själv är jag ledsen. Det har passerat två födelsedagar och ingen kontakt trots en sådan begäran. hur kan man missunna barn ett grattis ifrån någon de älskar och som älskar dem?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar