måndag 11 november 2013

Flytta ansvaret

Kalla fakta i förra veckan visade hur han lär kommuner att säga nej till saker som kostar.
http://www.expressen.se/gt/han-lar-kommuner-att-nobba-handikappade/
Programmet målar upp en bild av hur fler än hälften av landets hundra största kommuner anlitar konsulter som lär ut hur de ska ge avslag till personer med svåra funktionsnedsättningar. Jonas Alsgren tar med sig en dold kamera till ett möte där konsulten får kommunchefer att skratta åt funktionshindrades vanor och livsstilar. Det argumenteras för att en person inte ska få använda önskad mängd tvål, en annan får inte åka till Åland på semester.
- Nu sätter jag ner foten som assistanschef. Jag säger till dig: Take it or leave it. Det här är den genomförandeplan vi erbjuder om du vill ha oss som assistanssamordnare fortsatt. Och sen är diskussionen färdig, säger Jonas Reinholdsson, på konsultfirman Kommunlex, på mötet.
Jonas Alsgren berättar för GT att det är tydligt att de kommunala tjänstemännen älskar att höra Jonas Reinholdsson prata.

- Eftersom de är pressade att hålla budgetar. De får argument att kunna säga nej till insatser, säger Jonas Alsgren.

"Förskräckligt"

Funktionshinderforskare Barbro Lewin, får se reporterns inspelning av mötet.
- Det här var fullständigt förskräckligt. De raljerar över stödanvändarna och de assistansberättigade. Om syftet är att begränsa kostnaderna så är det klart att det är ett jätteproblem, för man tittar bara på hur långt kan vi gå när det gäller att ge avslag utan att vi bryter mot lagen, säger hon i programmet.
- Jag är inte förvånad. Jag har fått den känslan att det inte spelar någon roll vad jag säger, de hittar nya argument hela tiden för att ge avslag, säger Sara Gustin till Kalla Fakta.

I aftonbladet idag http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17817824.ab Slår en socialhandläggare i Järfälla larm. Alla förebygganade insatser, all uppsökande verksamhet har lagts ner.
Tidigare sökte socialarbetarna själva upp missbrukare som fanns i riskzonen. Men vid årsskiftet lades arbetet ner.
I förvaltningens dokumenten försvann formuleringen: "personer med dubbeldiagnos är i behov av uppsökande arbete både i och utanför hemmet då de ofta inte är förmögna att söka hjälpen själva".

Fem döda på kort tid

Nu syns resultatet av besparingarna.
Bara i år har socialsekreteraren Christer Nilsson tvingats begrava fem av sina klienter, skriver DN.
– Många av dem är snudd på kroniska och kanske har missbrukat i 25-30 år. Du får dem inte att sluta på några månader. Men du är där och stöttar ifall de blir sjuka, eller ändrar sig och vill söka hjälp, säger han till tidningen.
Stödet till missbrukarna i kommunen har minskat med totalt 8 277 timmar. För att rädda sina klienter har Christer Nilsson börjat hjälpa missbrukare obetalt på fritiden
Nu bryter vi tystnaden säger samma sak
http://debatt.svt.se/2013/11/11/samhallets-skyddsnat-ar-pa-vag-at-helt-fel-hall/
Våra mest utsatta barn och ungdomar, människor med psykiska och fysiska funktionsnedsättningar, gamla, de som försöker bli av med missbruk samt våldsutsatta personer är några av de som drabbas av socialtjänstens förändrade organisation.
På senare år har ansvaret över resultat och budget flyttats från politiker och höga tjänstemän till chefer längre ner i organisationen.

Det har bidragit till att enskilda socialsekreterare idag är högst medvetna om hur mycket stödinsatserna för varje klient får kosta, och till följd av detta styrs valet av stödinsats i allt högre grad av budgeten. Detta trots att socialtjänstlagen tydligt säger att klientens behov ska styra socialtjänstens val av stöd.
Att socialtjänsten får tillräckliga resurser från politiker är en förutsättning för att besluten ska kunna fattas utifrån professionella bedömningar.
Besparingar gör att människor i behov inte får det de behöver. Det stödjer mer och mer vad jag påpekat under flera år. Vad gäller sociala insatser skall de inte ligga på kommunerna där det får ekonomiska konsekvenser, att det får inte kosta.  De skall ligga regionalt eller statligt.

Får lägga till en sak utifrån att arbetsvillkoren är omänskliga på vissa ställen.  http://www.dn.se/ekonomi/chefer-anklagas-for-mans-sjalvmord/ I Östersund pågår just nu en rättegång där cheferna på en socialtjänst mobbat en handläggare så mycket att han tog sitt liv. Cheferna har åtalats och har ställts inför rätta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar