torsdag 17 oktober 2013

Utvisade familjehems placerade barn

Igår lyfte uppdrag granskning hur olika myndigheter har olika syn. Hur deras uppfattning krockar och visar en tydlig brist av barnperspektivet.


En mamma med tre pojkar flyttar med pappan till Sverige därför att han är rädd för sitt liv i sitt hemland. Det är ingen fara för resten av familjen men de hänger med. Här får de ytterligare en pojk.

Det visar sig att pappan misshandlar dem grovt och det slutar med att de berättar han sätts i fängelse. Mamman får ett avslag på att stanna och går djupt ner i en depression.

Social myndigheter anser inte att hon klarar av sina barn utan de hamnar samtliga på olika fosterhem.

Nu plötsligt utvisas hon. Polisen hämtar barnen en morgon kl. 6. de Får inte särskilt mycket tid på sig. De vet inte att innan kvällen skall de stå ensamma tillsammans med sin sjuka mamma som inte förstår vad som hänt. De får inte med några pengar utan står plötsligt på en flygplats i Moskva. Den största pojken tvingas tigga ihop lite pengar så att minstingen 2 år kan få lite eftersom han gråter . vilken mara. tänk att vara 2-12 år ryckas upp ifrån sin trygghet. Tvingas iväg med en sjuk mamma som inte klarar av att ta hand om dem. till ett land de inte sett på ett par år. ingen hjälper dem. Inga pengar. De tvingas hem och nu är det plötsligt de som lever under hot för de har orsakat att pappan sats i fängelse. Det är deras fel. pappan kommer ut inom en månad och kommer förmodligen att söka upp dem. Och då tror de att de får igen. Handlar om att livet är nattsvart. Vem skall de vända sig till? Mamman är självmordsbenägen. En av de stora har redan försökt ta livet av sig, risken är väl att han försöker igen. Men vem skall då ta hand om småsyskonen? de får inte gå i skolan utan sitter hemma och vågar inte gå ut.

Hur man man behandla barn på det sättet i ett land med en lag som säger att ett tydligt barnperspektiv skall vara rådande i alla ärenden gällande barn. Ett land som har skrivit på barnkonventionen även om den inte är lag lovat att leva efter den. Ett land som hävdar att vi är så duktiga på att ta hand om ...

En massa fel har gjorts under vägen och vad händer ingenting varför? jo lagar runt barn är inte kopplade till nåra konsekvenser.

Sverige har just orsakat att fyra pojkar inte har något att leva för. Den yngsta var väl 3 tror jag. Den äldsta 12 eller 14.


Hur kan man ha så olika åsikter inom olika myndigheter trots att alla går under samma lagar?

Hade barnkonventionen varit lag hade det inte kunnat hända.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar