måndag 14 oktober 2013

Asylsökande barn i kläm mellan lagar

Dagens nyhet är väl den rapport som kom ifrån Unicef. http://blog.unicef.se/2013/10/14/asylsokande-barn-i-klam-mellan-lagar/
Man kräver nu:
  • Barnkonventionen måste bli svensk lag så att barnets alla rättigheter ges verkligt utrymme i beslutsprocesser.
  • Barnets bästa måste få en bättre och tydligare tillämpning inom migrationsprocessen. Enligt barnkonventionen ska barnets bästa komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barn, vilket är en starkare formulering än i utlänningslagen
  • Inga barn ska kunna utvisas under pågående samhällsvård. Lagen om vård av unga måste ges företräde framför utlänningslagen.
  • Migrationsverket och migrationsdomstolarna ska i sina bedömningar av barns ärenden ta hänsyn till socialtjänstens underlag, läkarintyg och andra utlåtanden.
Jag säger bara en sak. Det är väl på tiden. Att det skall behövas en utredning för det. Man talar om det på radion nu under morgonen och jag gissar att det kommer på TV nyheterna under kvällen. Frågan är väl bara vad som händer utifrån det.

Sedan hittade jag en annan "notis" På ett hotell i Skövde hörde man ett barn skrika från ett rum. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5673066 man knackade och ingen öppnade och barnet slutar inte utan fortsatte att gråta hejdlöst. Det slutade med att polisen larmades och de gick in. Det visar sig att där finns en ensam lite 2 årig flicka som lämnats ensam av sin pappa. Honom tog det över en timme att hitta. Hur kan man ens komma på tanken? Det var ju så det gick till då flickan Madeleine McCann försvann. Barnen är nu omhändertaget av socialen och pappan är anmäld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar