fredag 13 september 2013

Skillsmässa med barn i fokus.

I en tidning hittade jag en intressant artikel. Det handlade om att gå skilda vägar med barnen i fokus.
I Skövde erbjuds föräldrar som skall skiljas att gå på kurs för att lära sig hur man kan göra det på bästa sättet för barnen.
Har bett att den skall läggas ut på nätet men ansvarig jobbade inte idag så jag får väl återkomma med den om det kommer ut.
Råden var i allfall bra.
Man skall tänka på att de vuxna ofta vetat en tid och har börjat bearbetningen men för barn blir det ofta en överraskning. Även om de förstått att det inte är bra.
Man skall lägga ner maktkampen och sätta barnen i fokus, tänka på att det blir barnen som drabbas. De talar om barns rättighet till båda föräldrarna, barns utvecklingsfaser  och hur förändringar kan upplevas av dem. Att vuxna måste tillåta barn att tala om den andre partens familj och släkt och att det är viktigt att de får fortsätta att träffa dem. Att det är viktigt att tala med barnet och lyssna in vad de vill och försöka förklara utifrån från deras ålder och mognad. Att visa att de vuxna är överens även om de inte kan leva i hop. Att det kan vara viktigt att vänta om en tredje person kommit in i bilden. För barnet kanske det är helt nytt att föräldrarna skall skiljas och så kommer en ny in som skall ta utrymme innan barnet ens hunnit vänja sig vid tanken eller kommit över chocken.
Att inte tala illa om den andre inför barnet för då talar man ju illa om barnet också eftersom de är en del av. Sedan skapar det problem för barnet som så gärna vill vara lojalt mot båda.
Att inte använda barn som skickebud utan att visa att man kan samarbeta så pass att man som vuxna pratar om saker som hämtning, lämning m.m. Det skall inte barnen behöva ta.
Barnet kan se att den vuxne är ledsen men skall inte behöva ta ansvaret att trösta, reda ut eller fylla tomrummet efter den andre parten. 
Hoppas som sagt att de lägger ut den. Sådana kurser skulle de behöva ha i varenda kommun.


Fick en länk till en artikel om en åtta åring i Yemen som giftes bort. Hon dog på sin bröllopsnatt av det sexuella trauma hon utsattes för, av skadorna hennes man orsakat henne under hennes första sexakt.Hon var åtta.  Hur kan man??? Vad är det för man som inte begriper bättre än att utsätta en värnlös flicka på det viset. Vad hade han för utbyte av det? Världen är grym. vissa människor är grymma.
http://www.albawaba.com/editorchoice/yemen-child-marriage-human-rights-519066

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar