söndag 4 augusti 2013

Testat i DO

Hittade en länk ifrån april där DO tagit upp ett ärende där en familj fråntagits sitt barn.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5515012
Soc. fälls för att man inte utrett deras omständigheter ordentligt.

Skälet till omhändertagandet  var att mamman har en psykisk funktionsnedsättning, som gör att hon har svårt att ta in mycket information på en gång och lära sig nya saker under stress.
Beslutet överklagades, men i mars 2011 placerades barnet i ett familjehem. Inte förrän i december efter att Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att avslå kommunens ansökan fick barnet komma hem.
Tingsrätten har nu kommit  fram till att kommunen brast i sin utredning av familjens förhållanden. Sigtuna kommun ska betala 250 000 kronor i diskrimineringsersättning.
Dagens dom är en framgång för föräldrarna och diskrimineringsombudsmannen, som drivit fallet. DO menar att kommunen handlat utifrån att personer med psykiska funktionsnedsättningar inte kan ta hand om sina barn.
Sigtuna kommun säger till P4 Radio Stockholm att för dem är det ovanligt och nytt att DO väljer att driva ett sådant fall och att de ser allvarligt på att kommunen blivit fälld.
Det finns säkert de som skulle jämföra vårt ärende med detta. Mamman i vårt fall är svagbegåvad men skillnaden är att i vårt ärenden fanns det ordentliga utredningar. Det var fyra kommuner som reagerat och DO har testat ärende och de hade inte gjort fel. Visst kritiserades vissa saker som man kunde gjort på annat sätt med de fälldes i
inte.

Jag tycker att DO borde testa fler ärenden. Och jag önskar att fler placerade barn skulle anmäla och få sin sak prövad...om de diskrimineras för att de är just placerade och därför inte blir lyssnade på.

1 kommentar:

  1. Med anledning av att DO (Diskriminerings Ombudsmannen) gett den av småpåvarna påpucklade (myndighetsmisshandlade) familjen RÄTT, vill jag här framföra ett varmt TACK till DO. Hälsning från en mamma i Muteborg

    SvaraRadera