måndag 5 augusti 2013

Frihetsberövade.. båda

Sofia Rapp jämför utsatta barn som på sitt sätt också är frihetsberövade men personer som frihetsberövas då de misstänks för brott de inte gjort.
http://sofiarappjohansson.se/oskyldigt-domda-barn-far-aldrig-sin-upprattelse/
Tanken är inte fel alls för båda frihetsberövas skillnaden är att de som frihetsberövas för brott de inte gjort får ersättning. Det gör inte de barn som tagits ibland felaktigt och misskötts i myndigheternas namn.
Hon tar upp ett antal ärenden och talar om summan de får medan vanvårdade får slåss för att få något alls. Trots att man bestämt att de skulle få upprättelse.
Hon skriver:
Har ni någon gång träffat på ett fosterbarn som fått skadestånd för att ”oskyldigt” blivit placerat? Jag har aldrig gjort det.
Vad har de här barnen begått för fruktansvärda brott som dömts till att växa upp under så otrygga förhållanden som det kan vara i ett familjehem?
Jag hade inte gjort någonting brottsligt för att hamna i det ena vidriga fosterhemmet efter det andra – jag hade uppskattat fängelse. Jag hade älskat isoleringscellen framför många av de familjer socialen placerad mej i.
Varför döms ett barn att leva under misär, misshandel- frånskild från sin biologiska familj? Fråntagen sig egenvilja, självbestämmande och många gånger kärlek – utan att ha gjort något för att ”förtjäna det”? Varför får inte fosterbarnen upprättselse och eftergift – varför sitter inte GW Persson i direktsändning och beklagar sej över ett felande rättssamhälle?
Varför rycker socialtjänsten, politikerna , pressen och den stora ”svenssonmassan” på axlarna och struntar i det. Varför får inte de här fosterbarnen samma mediaplats som Quick?
Varför?!
Hur kan vi låta de här barnen växa upp under tortyrliknande förhållanden, under tvång och stress och sedan aldrig låta dom få en revansch?
Vi accepterar att dom finns. Vi sparkar på dom när de somnat fulla, påtända på gatan eller vi tittar åt ett annat håll när vi ser dom stå med en tom ”takeaway” kaffemugg och tigga pengar någonstans.
 
Visst finns likheterna, alldeles för tydligt. så jag kan bara hålla med och undra varför är  det sån skillnad?
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar