tisdag 6 augusti 2013

Eventuellt repris

Har hittat två artiklar som jag känner igen men inte minns om jag lagt ut så med risk för repris :

Den första  handlar om att
Barn och unga som placeras  i HVB- eller familjehem måste få bästa tänkbara vård grundad i säkerhet, medmänsklighet och välbeprövade behandlingsmetoder.
Tyvärr finns det idag problem i hur lagen skall tolkas. Praxis har den senaste tiden ändrats rörande föräldrars rätt att med stöd av föräldrabalken begära och få skydd för sina placerade barn.
”Föräldrar nekas att ställa rättmätiga krav på säkerhet och skydd för sitt placerade barn”, skriver Victoria Thore och Gunnar Ahlin.
Som representanter för Carema efterlyser de i denna debattartikel en tydligare lagtolkning och praxis som förbättrar skyddet för placerade barn
 
Det handar om barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar,  de mnar att man borde jämföra synen på dessa barn med synen på barn med fysiska funktionshinder. De kräver ochså en förändring av regelverkets tolkning eftersom föräldrar nekas att ställa rättmätiga krav vad gäller säkerhet och skydd för sitt placerade barn.
Därför kräver de:
* Evidensbaserad vård inklusive adekvat medicinering ska vara grunden i behandlingen.
* Föräldrars kunskap om sina barn och deras behov bör på ett respektfullt sätt kunna mötas av vårdgivaren.
* Barnens behov av säkerhet, skydd, relevant gränssättning och livsstilsträning ska inte hindras av otydligheter i lagtolkningen.

Hittade en till  där skyddsombuden slår larm runt personalflykt och hård arbetsbelastning :

De mest utsatta barnen riskerar att hamna mellan stolarna. Nu anmäls socialsekreterarnas situation till Arbetsmiljöverket. Skyddsombudet vittnar om personalflykt och hård arbetsbelastning
många familjer i området föremål för utredningar vilket lett till en hög arbetsbelastning. Det har i sin tur lett till risk för sjukskrivningar, personalflykt och äventyrad rättsäkerhet.
– Vi förlorar erfarna socialsekreterare hela tiden.
Hon har jobbat inom socialtjänsten i arton år och säger att arbetsbelastningen inom barngruppen är så pass hög att socialsekreterarna inte stannar längre än ett år. På sektionen för barn och familj har mer än hälften bytts ut under året.

Bland de barn och familjer som utreds kan det finnas misstanke om sexuella övergrepp, misshandel, missbruk eller andra svårigheter att klara rollen som förälder.
– Barnutredningar handlar om att bygga en bra relation som syftar till ett förändringsarbete. När någon helt plötsligt slutar påverkas hela processen, säger Menigeh Carbacy.
Eva Stener, chef på enheten Individ och Familj stadsområde Söder i Malmö stad, delar i stort sett fackets beskrivning.
– Vi överens om att det behövs fler tjänster, men vi vill avvakta till i höst för att se hur vi bäst organiserar oss efter stadsdelssammanslagningen

1 kommentar:

  1. http://maukonen.wordpress.com/2013/08/06/pappa-far-vardnaden-om-bortadopterad-dotter/

    SvaraRadera