torsdag 25 juli 2013

Fina ord som inte efterlevs

Återigen är migrationsverket på tapeten. Att det inte tar slut.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17187246.ab
Det handlar om barn vars mamma dog. Den äldsta flickan var 22 år och hade ett eget barn men har tagit hand om sina 5 yngre syskon.
Nu skall hon utvisas och barnen skall placeras.
Socialtjänsten har i ett utlåtande till Migrationsverket skrivit att det bästa för barnen vore om Saida fick stanna i Sverige – men nu blir det i stället socialtjänsten själv som får ta hand om syskonskaran. En vårdnadshavare har redan utsetts. Tidigare har det varit Saida som har fått betalt för att ta hand om sina syskon.
Migrationsverket tror inte på Saidas berättelse.

Enligt Migrationsverket skiljer sig deras språk så pass mycket att Saida tros komma från norra Kenya – inte Somalia som mamman och de andra syskonen. Myndigheten gör därmed bedömningen att den kvinna som omkom i snömodden på motorvägen vid Södertälje inte är Saidas biologiska mor.
Nu försöker Eva Berglund få till ett DNA-test som slutligen kan bevisa släktskapet.
– Men de vill inte ha det. De säger bara att det här fallet gäller bara Saida. Men barnen har redan förlorat sin mamma. Ska de behöva förlora en till? säger hon.
Saida växte inte upp tillsammans med sina syskon. Hon säger själv att hon inte kände sin familj före hon kom till Sverige och att hon växte upp med sina farföräldrar. Men nu har hon kommit sina bröder och systrar mycket nära.
– Vi har gått igenom ett stort trauma tillsammans sedan mamma dog. Vi kände inte varandra så bra då men nu är vi en familj. Om Saida åker, vem ska ta hand om oss då? säger systern Ifrah, 16 år.

Fredrik Bengtsson som är presschef på Migrationsverket.
välkomnar ett DNA-test men han menar samtidigt att det inte är Migrationsverkets ansvar att göra proverna.
– I det här fallet anser vi att trovärdighetsbristerna är så pass stora att det åligger den som söker uppehållstillstånd att komma in med prover. Men skulle de bevisa ett släktskap så är det självklart någonting vi tar hänsyn till.
Saida hoppas att uppmärksamheten kring hennes situation ska leda till att hennes familj inte behöver splittras igen.
– Jag ber till människorna på Migrationsverket att de ska tänka på barnen. Det här handlar inte bara om mig utan mina syskon också, säger hon.
Ifrah vill följa med sin syster om hon tvingas lämna landet.
– Vi har ingen framtid här.
 
Det är konstigt att myndigheter alltid har tolkningsföreträde och inte behöver lyssna eller ta hänsyn till vad som sägs.
Det verkar ju finnas en förklaring men den väljer migrationsverket att INTE tro på.
Som sagt barnperspektivet är bara ett fint ord på pappret. Inget som efterlevs eller som väger tyngre som det skall enligt lag. Barnkonventionen skall följas det har Sverige skrivit på ändå gör man så här.  Varför släppa in dem från första början då?
Jag blir bara trött på hur man svänger sig med fina ord som sedan inte efterlevs utan bara blir fina ord på ett papper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar