fredag 19 juli 2013

De där som gör lite extra

Det finns bra händläggare självklart. De som gör sitt jobb och inte förlorat ork eller engagemang.
Sedan finns de de där som gör lite extra. Lite mer än vad som krävs.
http://www.sydsvenskan.se/malmo/hela-familjen-en-forebild/
I Malmö har man gjort just det vad gäller ekonomi avd.
Socialsekreteraren Lolita Knezevic och hennes avdelning tog ett nytt grepp för att hjälpa barnfamiljerna på Seved att klara sig utan socialbidrag.
– Den stora skillnaden är att vi har mer tid att arbeta mer med varje enskilt ärende.
För varje familj inleds satsningen med ett tvåtimmarsmöte med socialsekreteraren där man fyller i ett omfattande formulär som inte bara handlar om problematik direkt kopplad till försörjning utan även om ens hälsa och hur barnen har det i skolan och på fritiden.
– Man får en bra överblick över deras livssituation och vilka områden man kan påverka, säger socialsekreteraren Lolita Knezevic.
Mål, mätningar och uppföljningar är viktiga i Hela familjen-metoden. Idén ligger i linje med lean, en effektiviseringsfilosofi som är väletablerad inom industrin, som avdelningschefen Cecilia Svensson driver för att göra det sociala arbetet träffsäkrare. Hon fick inspiration till Hela familjen av den brittiska modellen Think Family där socialtjänsten och andra insatser samlas kring familjer som behöver stöd.

– Man gör det bästa av situationen och har telefonuppföljningar: Har du varit på Arbetsförmedlingen? Hur gick det hos läkaren? Men många känner att de inte blir uppmärksammade, och de blir uppgivna.
I metoden ingår också att socialsekreterarna samarbetar utanför socialtjänsten, exempelvis med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, sjukvården eller kommunens arbetsmarknadsinsatser. Tanken är att alla ska samlas kring familjerna och samverka.
– Vi kan följa med klienten till ett möte med Arbetsförmedlingen eller på ett läkarbesök, säger Lolita Knezevic.
Det är också uttalat att man kan göra avsteg från regler om det hjälper hela situationen. Till exempel fick en kvinna läsa in gymnasiekompetens på komvux med bibehållet socialbidrag, trots att det egentligen inte är tillåtet, eftersom hon inte kunde få studiemedel.
Nu lyfts Hela familjen fram som en förebild för hela Malmö. När de ledande politikerna presenterade Malmö stads budget för nästa år riktades 30 miljoner på insatser för att Malmöbor som lever på socialbidrag ska få hjälp att bli självförsörjande och finanskommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) nämnde Hela familjen som en förebild.
Dessutom beslutade de ledande politikerna nyligen att Hela familjen ska vara en av de första satsningarna i kommunens sociala investeringsfond som initierats av Katrin Stjernfeldt Jammeh. Att Hela familjen nu klassas som en social investering innebär att insatsen måste betala sig genom att utgifterna för socialbidrag sjunker.
Avdelningschefen Cecilia Svensson ser mest fördelar. – Myndighetsutövning är icke konkurrensutsatt – det behövs tydligare förändringsincitament. Det negativa är om kravet på resultat blir för snävt och kortsiktigt. Det kan behövas mer finmaskiga mätinstrument, att man även mäter steg mot självförsörjning.
Utvecklingsledaren Lena Christenson instämmer:– Det är bra att man tänker på det viset, att det blir en ekonomisk vinning för samhället. Det kan göra det lättare att legitimera satsningen och få med politikerna på banan. Men jag tycker samtidigt att det är svårt. Det är ett problem om man inte ser det som en vinst om man inte når målen exakt.
Socialsekreteraren Lolita Knezevic:– Jag är tveksam till det här ekonomitänket om det innebär att man värderar allt i pengar och endast vill ha en ekonomisk vinst. Även om vi inte kan få alla självförsörjande kan vi göra stor skillnad för familjerna. Kanske de får ett bättre boende och en aktiv sysselsättning. Det är också en vinst.
”Man ser personerna istället för bara ärenden och papper.” Socialsekreteraren Lolita Knezevic arbetar intensivt med ett litet antal familjer för att hjälpa fler Malmöbor att bli självförsörjande i den lovordade satsningen Hela familjen. Att få tillräckligt med tid för varje person är avgörande, säger hon. Verkligheten för de flesta andra socialsekreterare i Malmö som arbetar med socialbidrag är att var och en ansvarar för 70–90 familjer.
 
Mer sådant ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar