torsdag 18 juli 2013

Det sitter i väggarna

Många med mig har hört uttrycker det sitter i väggarna.
Det innebär att man har en mentalitet eller struktur på ett ställe som inte verkar gå att få bort. Trots att det kommer in ny personal och trots att man byter ut chefer.

Även om man byter ut chefen så fortsätter de anställda att göra som de alltid gjort. De nya som anställs anpassar sig för att smälta in. Gör som de andra för att inte sticka ut. Ifrågasätter inte för att man är rädd om jobbet, inkomsten. Alla fortsätter alltså att göra det andra gjort tidigare. Fortsätter att göra fel.

I mitten av 1960-talet frågade en amerikansk student sin historielärare hur det kom sig att Hitler så lätt kunde få med sig det tyska folket. Som svar på den frågan genomförde läraren Ron Jones ett uppmärksammat experiment på sin skolklass. Möt läraren och eleverna som deltog i den så kallade "tredje vågen."
 http://urplay.se/Produkter/167545-Nar-lararen-blev-Fuehrer?play_category=dokument%C3%A4r
Hade hört talas om försöket och kan nu se det. Hoppas att ni följer mitt exempel. Det gör att man får en större förståelse för varför och hur.
Det tråkiga är bara att det fortsätter även i andra sammanhang.  Inom myndigheter, på arbetsplatser och i skolor. Det ens som kan stoppa det är kunskap medvetna val för att stoppa och en vägran att ställa in sig i leden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar