onsdag 27 mars 2013

Frågar fel personer... igen

På många ställen kämpar man för att få ordning på socialtjänsten medan man på andra ställen väljer att blunda. Just nu pågår en debatt i DN
I Stockholm http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/socialtjansten-utvecklas-hela-tiden har man :
* Under 2013 startar staden tillsammans med Stockholms läns landsting, Polisen och Åklagarmyndigheten ett Barnahus. Syftet med Barnahus är att i en trygg, barnvänlig miljö låta barn som misstänks vara utsatta för övergrepp vara i centrum för utredningsprocessen.
* Sociala insatsgrupper - en insats för kriminella ungdomar eller ungdomar som riskerar att bli kriminella. Det är en samverkan mellan polis, socialtjänst, skola och andra viktiga aktörer i ungdomens nätverk som ska stötta honom/henne att upphöra med kriminalitet. Sociala insatsgrupper finns numera i hela staden.
* Stockholms stad föräldrastödsprogram som påbörjades i höstas och riktar sig till alla föräldrar som har barn mellan 3-12 år. Det är för föräldrar som vill diskutera föräldraskap och få stöd i att utvecklas i sina föräldraroller. Över 5 000 föräldrar har anmält intresse.
Bra, men det räcker inte. Sedan behöver det insatser på fler ställen än Stockholm. Det menar även socionomerna i Stockholm.
http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/hjalp-oss-att-bryta-tystnadens-kultur
För att våra högsta arbetsgivare ska få en helhetsbild av verksamheten tror vi att det är av värde att politikerna inte enbart har en dialog med förvaltningsledningarna. När vi har haft möten med politiker har vi nämligen förstått att de inte har så mycket kunskap om det dagliga arbetet inom socialtjänsten; kanske eftersom chefer inte har tid att berätta mer än om budgetläget, kanske för att cheferna inte vill eller vågar berätta om hur det ser ut, eller så kanske inte heller förvaltningsledningarna har insyn i det som vi socialarbetare ser.
Vi önskar att ni hjälper oss att bryta tystnadens kultur i Stockholms stad och gör det möjligt för socialarbetare och mellanchefer att känna sig trygga med att prata om hur det fungerar på deras arbetsplats. Vi kan förhoppningsvis komma fram till konstruktiva förslag tillsammans!
Det är väl som vanligt, man frågar fel personer. De frågar cheferna istället för arbetarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar