onsdag 20 mars 2013

En ny årsrapport

Igår lämnade Barnombudsmannen in sin årsrapport till regeringen. Från insidan - Barn och ungdomar om tillvaron i arrest och häkte, handlar 2013 om barn som frihetsberövats, i arrest och häkte.
http://www.barnombudsmannen.se/nyheter/2013/3/barnombudsmannen-lamnar-rapport-om-barn-som-misstanks-for-brott/
Jag har letat i alla större media men inte hittatsärkillt mycket om det. Varför då? Återigen blir det så tydligt att utsatta barn inte har något värde. Ingen verkar bry sig om vad som händer dem.

DN lyfter genom en artikel.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/behandlingen-av-barn-i-arresten-liknar-tortyr
Ett barn berättar:
– Först blev jag visiterad, fick klä av mig alla kläderna och lämna in dem. Sedan blev jag inlåst i arrestcellen. Det är ett helt kalt rum och det enda som finns är plastmadrassen. Det finns ingen klocka i cellen och fönstren är igenbommade.
-Alfons var misstänkt för brott och hamnade därför i en cell i en arrestlokal. Under år 2011 hände det minst 3  118 gånger att barn mellan 15 och 17 år låstes in i arrester.
Sverige har fått kritik från Europarådets tortyrkommitté och FN:s kommitté mot tortyr för sin behandling av barn som är misstänkta för brott.
 
BO, Fredrik Malmberg säger i rapporten:
– Allvarligaste är den isolering som man regelmässigt utsätts för. Barnen avskärmas från all mänsklig kontakt i mer än 22 av dygnets 24 timmar. Det finns inte heller någon tidsgräns för isoleringen, säger Fredrik Malmberg.
I rapporten intervjuas 34 barn som har varit frihetsberövade. Många berättar att de tappar verklighetsuppfattningen, börjar höra röster och får självmordstankar.
– Några beskriver att de blir helt desperata och är beredda att säga vad som helst för att komma ut igen. Det är förstås ett hot mot rättssäkerheten, säger Fredrik Malmberg.
 
Man fortsätter:
När DN besöker lokalen är det förhållandevis lugnt. En kraftigt berusad kvinna skriker från en cell och bankar på dörren. Arrestbefälet Magnus Nilsson tycker att det är ovanligt lugnt. Det är bara en som skriker och det luktar inte spyor och avföring från hela korridoren, som det ofta gör på helgerna.
Här kan alltså ungdomar hamna, intill vuxna missbrukare och grova brottslingar. Om de är misstänkta för brott kan de få sitta här i fyra dygn. De har rätt till en timmes rast per dygn, det är allt. Det är detta som upprör Fredrik Malmberg.
– När man är frihetsberövad ska barn behandlas som barn, enligt konventionen, betonar Fredrik Malmberg.
BO har också tittat på 108 fall där barn har häktats. Fredrik Malmberg berättar att en del har suttit inlåsta i flera månader.
 
Det är ju inte klokt. Hur kan det tillåtas hända och framför allt hur kan det tillåtas fortsätta?

Socionomerna själva  har länge slagit larm om för hög arbetsbelsatning, för höga krav och för lite stöd.
Annika Strandhäll Förbundsordförande Vision http://vision.se/Opinion/Annika/Kommentarer/Socialt-arbeta-kraver-schyssta-villkor/ skriver att man nu skickat ut en enkät där man hoppas att alla skall skriva på hur de ser på sin arbetssituation. Hon skriver:
Idag upplever många som arbetar inom socialtjänsten att det finns allt mindre tid och möjlighet att göra ett gediget utredningsarbete. Ett annat problem är en hög personalomsättning, vilket vittnar om brister i arbetsmiljön.
För att våra medlemmar ska kunna göra ett professionellt arbete krävs att de har rätt förutsättningar. Vision arbetar för att du ska ha rätt till handledning och stöd, möjligheter att följa upp och utvärdera insatser samt tid för reflektion och att följa ny forskning. På arbetsplatsen krävs ett nära ledarskap, ändamålsenlig organisation och ekonomiska möjligheter

Jag vill lägga till för dålig utbildning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar