tisdag 19 mars 2013

Vad hjälper det...

Ännu en kommun som får mer kritik. Socialtjänsten i Landskrona
http://hd.se/landskrona/2013/03/18/mer-kritik-mot-socialtjansten/
de har redan fått kritk av JO men nu ger även revisorerna kritk.
Individ- och familjenämnden i Landskrona har brustit i sin uppgift att styra, leda, följa upp och kontrollera verksamheten. Med ett bättre kontrollarbete kunde nämnden ha upptäckt och åtgärdat de allvarliga bristerna långt tidigare

Det var vid en inspektion i maj 2012 som Justitieombudsmannen, JO, konstaterade allvarliga brister i socialtjänstens handläggning av barn- och ungdomsärenden och inom familjerätten. Och efter mordet på 19-åriga Maria i april samma år lät Socialstyrelsen genomföra en tillsyn där liknande felaktigheter fastslogs.
Individ- och familjenämnden har sedan dess presenterat en lista med åtgärder, bland annat har ett nytt kvalitetsledningssystem införts, de över 300 medarbetarna har genomgått en handläggnings- och dokumentationsutbildning, sektionerna för utredning av barn- och ungdomsärenden har fått ökad bemanning och det har blivit tydigare rutiner för hur cheferna ska få överblick.
 
 Jenny Strömstedt skriver i sin krönika om flickan som ställde sig framför tåget i Kumla.
http://www.expressen.se/kronikorer/jenny-stromstedt/jenny-stromstedt-barnen-ar-allas-vart-gemensamma-ansvar/
Hon avslutar med orden:
Ingrid Betancourt sa en bra sak till på sitt hastiga Sverigebesök. Efter sju år i koncentrationsläger i djungeln har hennes vilja att förändra världen inte minskat. Men det är inte politikerna som kommer stå för förändringen, säger hon. Inte heller ledarna. Det är du och jag i mötet med andra, och varandra, som kan skapa en dräglig värld för alla. Om vi rannsakar våra svällande egon, kontrollerar våra känslor av hot och underlägsenhet och försöker att i varje enskilt möte ge i stället för att ta, så finns det en liten chans till något så stort som fred på jorden.
Själv bestämde jag mig för att "ta tillbaka" newsmill och fick ut en artikel där
http://www.newsmill.se/artikel/2013/02/20/fostermamma-barn-r-r-ttsl-sa-i-omplaceringsbeslut
 Jag inleder med orden:
Vad hjäper det att barn skall höras om ingen lyssnar? Vad hjälper det om ett tydligt barnperspektiv skall vara rådande i alla ärenden gällande barn om inte ens rätten dömer utifrån barnperspektivet? Vad hjälper det med lagar som ingen följer?

Ja Maria när skall du börja ta frågorna på allvar och göra något på riktigt?
 


1 kommentar:

  1. Mycket bra skrivet.
    Jag läser din blogg lite då och då.
    Vi hade kontakt när vi råkade ut för detta i slutet av 2011.
    Vill tacka dig för att du orkar att engagera dig och jag hoppas verkligen att något förändras.
    Massor med kramar till dig och din familj.

    SvaraRadera