söndag 3 mars 2013

Barn till missbrukare

Ja det är oftast de vuxna som får hjälp medan man lämnar barnen därhän. Här är igen ett exempel på det. En tjej som varit i den situationen hennes pappa tog livet av sig då hon var 9 och hon fick ingen hjälp eller något stöd. Nu har hon startat Gläntan och hon vill ut i skolor och berätta. 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5454905
28-åriga Molly Marmander, född Eriksson, från Marks kommun, växte upp med en pappa som var alkoholmissbrukare. Hon var nio år när hennes pappa efter många års kamp mot missbruket tog livet av sig.
– När vi gick och lade oss så hörde vi att de fortfarande bråkade och han hade tagit fram, vi hade en bultpistol som vi slaktade djuren med, och han provsköt den om det var två eller tre gånger i vårt köksbord. Och sen sa han till mamma att ni får åka härifrån eller så får ni se på när jag tar livet av mig, och då väckte mamma oss och vi klädde på oss.
Öppenhet viktig
– Jag vet att jag sprang upp och hämtade en torkad blomma till pappa som jag gav honom, och så gav jag honom en kram. Jag vet att vi pratade om det, jag frågade mamma "är pappa död nu?" och då sa hon "ja, det är han nog". Så hon visste att pappa skulle ta livet av sig och det var inget att hymla med utan hon var väldigt öppen mot oss barn. Vilket jag är väldigt tacksam för, för hade ingen sagt vad som höll på att hända så hade det nog varit mycket svårare att bearbeta
 
Nu vill hon som sagt berätta i skolorna för att tala om att dessa barn inte är ensamma. Att det finns någon att prata med. Att det finns hjälp att det inte är deras fel. Men när hon ringer runt skolorna är intresset svagt.
– När det har blivit fråga om att vi skulle få komma ut i klasserna och prata och sådär så har det funnits en tveksamhet till det för att man är rädd för att riva upp en massa känslor. Men vi vill ju säga att vi finns och vi hjälper ju till i sådana fall om det blir många som behöver stöd. Man hjälper ju de här barnen genom att de blir medvetna om sin situation och förstå att det kanske inte är okej att ha det så här och inse att de själva behöver stöd. Det är ju bra om de upptäcker det tidigt.
Det var till och med en skola som sa att vi har inte de här problemen på vår skola, och jag blev helt tyst. Jag blev jättepaff
 
Ja det är klart struts metoden funkar för en del. Ser man det inte så finns det inte.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar