måndag 4 mars 2013

Får ringa Ulf Kristersson

I dagens DN står det att Moderaterna vill öka handläggarnas makt.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/m-vill-oka-socialsekreterares-makt_7963522.svd?utm_source=sharing&utm_medium=email&utm_campaign=20130304
Ulf Kristersson, ordförande i Moderaternas arbetsgrupp som ska vässa partiets barnpolitik, vill se en ökad professionalisering av socialtjänsten. Det formella ansvaret för enskilda beslut som rör barn som far illa ligger i dag på den lokala socialnämnden. Tjänstemännen gör utredningarna och förbereder förslag, men de förtroendevalda politikerna bestämmer. Det är en ”ologisk” modell som innebär problem, inte minst när det gäller ansvarsutkrävande, anser Ulf Kristersson.
– Det är inte är realistiskt att en politiker fattar beslut när man ändå är helt i händerna på tjänstemän. Det är dessutom dåligt för tjänstemännen, som inte fullt ut kan ta ansvar för besluten de förbereder.
 
Förstår att tanken är god och när det gäller de handläggare som sätter barnen i focus, gör ett bra jobb och för dem helt OK men jag har ju som sagt sprungit på ett antal som inte borde ha med barn att göra över huvudet taget. För de barn som hamnar i händerna på dem skulle det vara förödande. Har vissa ärenden där politikerna är de som räddat upp hela situationen då det gått fel. I vårt ärende har vare sig det ena eller andra hjälpt.

De skriver om det på moderatsernas sida också Hur de tänker http://www.moderat.se/nyhetsartikel/socialsekreterares-makt-kan-utokas
Han jämför med hur det fungerar inom hälso- och sjukvården.
– Politikerna tar ansvar för hur sjukhusen fungerar, men inte för enskilda patienters behandling.
Med en ”självständigare social profession” är det också naturligt att – liksom inom sjukvården – införa legitimationskrav, anser arbetsgruppen. Tanken är att dokumenterat kunniga social- sekreterare ska få legitimation, ett yrkesbevis som efter prövning ska kunna återkallas.
– Vi tycker inte att man ska göra det till en symbolfråga och säga till landets samtliga socionomer ”nu är ni legitimerade”. Det handlar säkert om en tioårsprocess för att höja kompetenskraven och öka specialiserings- graden, säger Kristersson.
En sådan förändring skulle stärka barns rätt till bra sociala insatser, enligt Ulf Kristersson, som vill att en statlig utredning ska få i uppdrag att granska på de juridiska frågeställningarna.
 
Får nog ta och ringa Ulf Kristersson eller maila honom. Om de skall utöva myndighetsbeslut och man samtidigt  tar bort ansvaret ifrån politikerna vem skal ha det då? Då måste de ju samtidigt återinföra handläggaransvaret. Om man inte ens har krav på obligatoriskt närvaro under utbildnignen och många tunga bitar man sedan skall jobba med inte ens finns med måste man isåfall samtidigt se över utbildningen.
Som sagt får nog  kontakta honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar