onsdag 13 februari 2013

Barn är inte paket

Nu har även HN en artikel om att chefer på socialen i Mark säger upp sig i protest mot den nya chefen. http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1941989-kommunala-chefer-sager-upp-sig-i-protest
Jag kan bara hoppas att det är fer av de som inte borde stanna som försvinner.

Sedan har det lagts till en inervju med Bo Edvardsson på radion http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5440252
– Det är inget bra barnperspektiv på den domen. Utan man kan verkligen fråga sig hur barnet kommer att må av en sån förflyttning.
Om ett barn tas från det hem, där han eller hon fått sin första anknytning, riskerara man att skada barnet, säger Bo Edvardsson. Det finns det gott om forskning som visar.
– Det är fråga om ett trauma då. Och det kan ju bli ganska svåra traumatiska effekter.
När sker den första anknytningen hos ett barn?
– De första två-tre åren är absolut de viktigaste. Då ska man undvika, så långt det går, att göra omplaceringar eller förflyttningar mellan familjer.
Barnen kan få skador som relationsproblem, och svårigheter att lita på människor, om de flyttas från de som barnet ser som sina föräldrar, enligt Bo Edvardsson. Han, som bland annat arbetar med att granska utredningar inom socialtjänsten, kallar kammarrättens dom för "lite extrem".
– Man kan ju inte behandla barn som paket, som saknar känslomässiga band till de som tagit hand om dem i ett betydande antal år som i det här fallet.
 
Sedan var jag med på  ett inslag på tv4 Borås igår kväll Kl 19 http://www.tv4play.se/program/nyheterna-bor%C3%A5s?video_id=2274557
 Hela sändningen
Även den Sena sändningen


Hittade en artikel om en leksak. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16225163.ab Playmobil har gjort en leksak som inte är helt lämplig kan man väl säga. Ett paket där man bygger ihop bankrån. Vad vill de? Att barnen leker/lär sig hur man rånar andra?
I förpackningen finns ett bankkontor, en bankir, bankautomat, sedlar, glänsande guldtackor – en pistolbeväpnad rånare.
En bild på förpackningen visar den maskerade rånaren som riktar en pistol mot banktjänstemannen, samtidigt som han tar ut sedlar och guldtackor ur ett kassaskåp.
Rånscenariot, som säljs på BR-Leksaker och Toys r us, riktar sig till "barn mellan 4-10 år".
 
Föräldrar rasar står det. Kan bara hålla med. Det är vål inte direkt lämpligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar