tisdag 12 februari 2013

Självklart skall lagen följas

Har inte kollat Markbladet på ett tag.  Hittar ett inlägg om att nerdragningarna medfört att personlaen på soc i Mark är sjukare. http://markbladet.se/?artikel=201302051450557586
Nämnden vidhåller att effektiviseringarna inte lett till en sämre kvalité för brukarna och medborgarna, med undantag från dem som blev av med sin habiliteringsersättning och sitt anhörigvårdstöd

Visserligen har antalet anställda utan någon sjukdag under året ökat något 2012 jämfört med föregående år. Men samtidigt ökar långtidssjukfrånvaron och socialnämndens mål på en total sjukfrånvaro under fem procent 2012 har inte uppnåtts. Istället har frånvaron ökat från 5,6 till 5,9 procent.
Flera chefer har uppgett att ökningen beror på en större belastning på personalen när motsvarande 40 årsarbetare bantats bort
 
Jag undrar hur man får ihop det. Fyrtio årsarbetare skall bort belastningen på de som är kvar blir alltså mycket högre. Fem procent är långtidssjuka men ingen av klienterna de jobbar med drabbas?  Det har jag svårt att tro på.

På radio sjuhärd är det intervju med den riksdagsman som skrev debattartikeln i GP. Roland Utbult (KD). Pojken skulle ha vårdnadsöverflyttats. Lagen om att barnperspektivet skall väga tyngst skall följas. Han intervjuas om domen.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5440252#
– Jag tycker den är helt felaktig, men tar inte hänsyn till barnets perspektiv så som man har lagstiftat om att man ska göra.
Roland Utbult menar att Kammarrätten inte tagit barnperspektivet på allvar, trots att nya ändringar i Socialtjänstlagen förtydligar barnens rättigheter. I Sverige är runt 20 000 barn omhändertagna enligt de lagar vi har. Om deras biologiska föräldrar under lång tid visat att dom inte kan ta hand om sina barn finns möjligheten att göra en så kallad vårdnadsöverflyttning till familjehemmet. Detta för att förhindra att barn som rotat sig i en miljö och känner känslomässig trygghet rycks upp. Men som det ser ut idag sker vårdnadsöverflyttningar för sällan anser Roland Utbult.
– Jag tycker det, där är ju inte meningen att barnet ska vara en terapeutisk leksak för att modern ska få ett ännu bättre liv. Utan man måste se var barnet är förankrat, och jag tycker att det är ganska uppenbart i det här fallet.
Så bra sagt. Självklart skall barn inte vara terapi och självklart skall lagen följas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar