måndag 7 januari 2013

Vad hjälper det när ingen lyssnar

Nu höjs rösterna med krav på förändring.
Caroline Zyber (KD) vill att man måste ser över vårdnadsfrågan.  http://dodadekvinnor.aftonbladet.se/2013/01/riksdagsledamot-kraver-lagandring/
Jag hoppas att det även gäller barn som är placerade.

Det är fler som reagerar
http://bloggar.aftonbladet.se/janhelin/2013/01/sondagskolumn-40-om-nar-pappa-mordar-mamma-och-varfor-lagen-maste-andras/
Nu vill man ta ifrån vårdnande från föräldrar.
Samma sak som jag ock många med mig drivit i flera år.
Men bara för dessa barn, de som har föräldrar som mördat. 
Men det gäller ju även barn som "våra" som är så små då de placeras att de får hela sin anknytning hos familjehemmet. Även dem kan vårdnadshavare ta ifrån allt. Ställa till det, tvinga dem att flytta.
I sammanbrottsutredningen kom man fram till att det var kontroverser mellan familjehem och biologiska föräldrar som orsakar de flesta sammanbrotten. Alltså behöver även de ingår i ett nytt lagförslag.

I sammanbrottsutredningen kom man fram till att 45% avbröts av familjehemmen. 38% av biologiska föräldrar. I inget av de hem jag har kontakt med som förldorat sina placeringar är det familjehemmen som gett upp. Ibland kan de har hotat med det för att få stöd eller visa på allvaret men hotet har inte varit på allvar.
Men räkar man efter så saknas ju flera % vem orsakar dem? handläggarna, förvaltningen?

Förra året satt jag med en riksdagsman, det var i maj och jag väckte just den här frågan. Jag fick en fråga till svar: Hur skulle han få opinion för att ta barn ifrån sina föräldrar? Jag talde om att det inte gäller föräldrar till väl fungerande föräldrar utan barn som man redan  har tagit. Nu kommer kravet från flera håll.

Problemet är att det inte är lätt här heller även om det kan tyckas så.
Talade igår med en kvinna som berättade om en familj där situationen var omvänd. Mamman hade misshandlat pappan år efter år. Tillsist slog det slint, Han försvarade sig och hon dog. Han dömdes till fängelse. Han är ju ingen dålig pappa. Skall han förlora vårdnaden eller kontakten med sina barn? Han försvarade bara sig själv och dem. Det är likadant för många kvinnor.  De står ut i många år men får tillsist nog. De försvarar sig och det går fel. Innebär det att de är dåliga föräldrar? nej. som sagt frågan är inte lätt men behöver ses över. Visst är de fallen undantag men de finns.
Det stora problemet är att socialtjänstlagen skall täcka upp allt från dessa barn till de som bor i missär. Tonåringar med sina behov och spädbarn med sina. Men socialtjänstlagen skall även täcka in äldrevård, behandling och rättigheter för svagbegåvade eller sjuka mäniskor. Det går ju inte.
Vi behöver en egen lag för omhändertagna barn.

Artiklarna fortsätter. Nu är det DN som berättar att brott mot barn inte stoppas i tid.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/misshandel-av-elvaaring-fick-fortsatta
Trots anmälningar och trots att barnen slår larm händer inget. Eller så tar det för lång tid. en 11 åring talar om för skolkuratorn som anmäler men det tar 9 månader  innan man började med utrednignen. Lägg sedan till tiden för utredning ... Under hela tiden tvingas pojken bo kvar och misshandlades.  

De fortsätter med en utredning runt att anmälningar runt barn tar för lång tid. http://www.dn.se/nyheter/sverige/brott-mot-barn-utreds-for-langsamt
”Polisen vill inte hjälpa mig”, berättade en flicka i rapporten som fick vänta ett halvt år på att bli förhörd om att hon skulle ha blivit våldtagen.
 
– Det handlar om hundratals barn som blir väldigt illa behandlade av rättsväsendet. Man behöver inte vara särskilt insatt för att förstå vad det innebär för barnen, säger Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnen. Hon har skrivit rapporten ”Brott mot vuxna går före”, som visar utredningstiderna i fjol.
Enligt reglerna ska utredningar om brott mot barn bedrivas skyndsamt och högst ta 90 dagar. Tanken är att samhället ska reagera extra snabbt när barn är utsatta för brott, för att de ska kunna gå vidare i livet. Men verkligen ser ofta annorlunda ut.
DN har nu  granskat utvecklingen under 2012. Det visar sig att barnutredningarna fortfarande tar alldeles för lång tid.
För hela landet låg medianvärdet på 65 dagar, vilket är tre dagar sämre än i fjol.
Nu skall alla barnärenden bort innan mars 2013.

Barn skall höras enligt lag. De skall ha rätt att komma till tals.
Men vad hjälper det när ingen lyssnar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar