måndag 22 oktober 2012

Mänskliga rättigheter

Att Svergie bryter mot mänskliga rättigheter är ingen nyhet för mig men nu är det fler som lyfter det.
http://www.expressen.se/debatt/erik-ullenhag-hjalp-oss-respektera-manskliga-rattigheter/
Erik skriver:
Vi i Sverige tror gärna att vi är bästi världen på mänskliga rättigheter, MR. Visst har vi mycket att vara stolta över, men vi ska vara medvetna om att vi får upprepad internationell kritik på en rad områden. Tyvärr riskerar det faktum att Sverige har kommit mycket långt när det gäller MR att göra oss blinda för de brister som ändå finns. Värnandet av varje människas rätt kräver ett ständigt pågående arbete och därför påbörjar jag nu en kartläggning av situationen för mänskliga rättigheter i Sverige. För att vår röst för MR på den internationella scenen ska vara fortsatt stark måste vi ta internationell kritik som riktas mot oss på största allvar.
 
Det finns brister när det gäller mänskliga rättigheter i Sverige som knappast kan ses som isolerade misstag, utan snarare grundar sig i mer djupgående problem.
Ett tydligt exempel på detta är diskrimineringen av romer och bristeri förverkligandet av deras sociala, ekonomiska och kulturella rättigheter.
 
Häromveckan kom en utredning som föreslår att de barnhemsbarn som har drabbats av övergrepp ska få upprättelse. Det är centralt att vi på det sättet gör upp med vår historia, men den viktigaste upprättelsen är kanske att de utsatta barn som i dag hamnar i samhällets vård inte drabbas av övergrepp. Men tyvärr lyckas vi fortfarande inte fullt ut garantera alla barns mänskliga rättigheter.
 
Exemplen när det gäller romer  och utsatta barn visar att även ett land som Sverige ständigt behöver arbeta för mänskliga rättigheter. Därför påbörjar jag nu en kartläggning av situationen för mänskliga rättigheteri Sverige. Kartläggningen kan sedan utgöra grunden för en strategi för regeringens fortsatta arbete på området. Liknande kartläggningar har gjorts två gånger tidigare, 2001 och 2005. Det är nu hög tid för en ny genomgång.
 
Kanske borde kontaka honom....
ge honom alla mina berfättelser från familjehem, biofamiljer runt barn som far illa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar