onsdag 11 juli 2012

Mycket på gång

Igår lanserades en ny kommunikationsstrategi; pejling och dialog. http://www.regeringen.se/sb/d/15509/a/196724 

Det handlar om att sprida strategin för att stärka barnets rättigheter i Sverige mellan år 2012 - 2014. Regeringen har beslutat att ge Barnombudsmannen i uppdrag att genomföra insatser för att sprida och kommunicera en strategi för att stärka barnets rättigheter i Sverige. Strategin vänder sig till kommuner, landsting och statliga myndigheter

För kommunerna finns det tydliga vinster med att stärka barns rättigheter. De får bättre underbyggda beslut, värdefulla insikter som bidrar till att utveckla verksamheten och möjlighet att bli föregångare på området, säger Barnombudsman Fredrik Malmberg.


Sedan är det redan kritk  mot den nya myndigheten http://rod.se/rivstart-av-tillsynsmyndighet-f%C3%A5r-kritik-0
Uppdraget från regeringen till utredaren Stefan Carlsson var att göra en stor översyn av de statliga vård- och hälsomyndigheternas struktur. Hans förslag, som lämnades över till socialminister Göran Hägglund (KD) i maj, innebär att tolv myndigheter blir fyra.

Men parallellt med Stefan Carlssons utredningsarbete, så valde regeringen att öppna ett snabbspår på socialdepartementet för förbereda för en särskild myndighet för tillsyn, ett uppdrag som i dag ligger på Socialstyrelsen. Även arbetet med en it-myndighet påbörjades.

Stefan Carlsson anser att regeringen agerande är problematiskt av flera skäl.
- Man hackar sönder min utredning. Jag är rädd att det övriga inte blir av. Själva kärnan i förslaget är ju kunskapsmyndigheten. Det är den som kommer att ge de stora effekterna, säger han

Det är alltså främst han som fått i uppdrag att se äver vad som skall göras. Han menar att man hackar sönder hans utredning. Men regering säger att de visste vad de vill så den delen kunna man snabba på med trots att det pågår en utredning.  Mats Gerdau säger:

- Vi vet att vi vill ha en myndighet som är vass och med muskler. Därför bryter vi loss den delen för att få den på plats redan inom ett år


Inom justite departementet pågår en utredning runt systemet runt nämndemän i rätten. http://rod.se/kritiserat-system-med-n%C3%A4mndem%C3%A4n-utreds  Personer som sitter som politiker utan juridisk utbildning.
Flera remissinstanser vill begränsa användningen av nämndemän och bland andra Advokatsamfundet, Riksåklagaren och Hovrätten för Västra Sverige vill slopa dem i hovrätten.
Uppdraget ska vara klart den 28 juni nästa år. Sedan tidigare arbetar en annan utredning med nämndemännens medverkan i brottmål och de båda utredningar ska nu synkronisera sina förslag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar