torsdag 12 juli 2012

Bortskämda barn skapar olyckliga vuxna


För två dagar sedan skrev Alf B Svensson en psykolog i aftonbladet en debattartikel om barn.

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/familj/article15097626.ab
Han menar att man talar så mycket om barnfattigdomen men att det också kan vara problem då det är tvärtom. Han menar att föräldrar behandlar sina barn på ett sätt som skapar problem för dem.  Bortskämda barn skapar olyckliga vuxna.
Jag kan i vissa fall bra hålla med.

Pratade med en lärarkollega för ett tag sedan som berättade att han fått försvara att han inte gett betyg till en elev som inte varit där. Föräldrarna hade gått till rektorn som tvingades kalla på möte.
Där fick han sitta och försvara sig och diskutera om det fanns något sätt han kunde ge eleven betyg iallafall.
Själv har jag blivit uppringd av en då jag satte IG på ett prov då jag kom på en elev att fuska. Hon satt med en bok väl gömd och läste innantill. Föräldrern sa att hon behövde ju inte fuska för hon var så smart så därför kunde jag väl ge betyg ändå. Eftersom hon inte brukade fuska...

Hittade även en artikel på sourze http://www.sourze.se/Vad_g%C3%B6r_Maria_Larsson_f%C3%B6r_barnens_situation_10786535.asp
Eivor skriver att barn och äldre frågor är temeraturmätare på samhället och undrar vad Maria larsson gör. Hon skriver:
Men Maria Larsson har varit tyst, nästan osynlig och inte agerat för att se över lagstiftningen. Av regeringens 24 ministrar är barn- och äldreminister Maria Larsson den som synts allra minst.

Redan 2009 skrev riksrevisorerna i ett pressmeddelande: "Styrningen av privat äldreomsorg brister." Riksrevisionen ansåg att staten inte fullt ut tagit ansvar för att säkra kvaliteten i privat äldreomsorg. Om Maria Larsson och hennes departement hade agerat då kunde kanske konsekvenserna av Caremaskandalen ha begränsats.

När Caremaskandalen briserade blixtinkallade Maria Larsson och ministrarna till en presskonferens. Men regeringen varnades redan 2008.

Hon fortsätter:

Larsson har inte heller lyssnat på professionen i barnavårdsfrågor med krav på lagändring efter Markskandalen. De förslag som Maria Larsson nu lagt fram är otillräckliga. Socialtjänstlagen behöver en översyn. Bristfällig dokumentation, långa utredningar, otydlig lagstiftning och lagar som inte är up to date riskerar rättssäkerheten. Kattis Ahlström, känd programledare, numera generalsekreterare på Bris, säger: "Barnfrågor har låg status."

Det mest kända fallet handlar om de båda fosterbarnen i Mark. Där såväl Socialstyrelsen som senare även Marks kommun har sagt att det var fel att omhänderta barnen. Barnen får inte ens träffa fosterföräldrarna regelbundet vilket Kammarrätten utgick ifrån i sin dom. Ingen myndighet har agerat. Ingen kan agera. Barnen har fått betala priset.

Det är många som jobbar för att det skall bli en förändring runt utsatta barn men uppifrån är det tyst.

Just nu pågår ett konvent runt barn i Stockholm. Jag har letat och hittat att det är men inget förutom programmet, runt vad som tas upp där. Brnfrågor verkar helt enkelt inte vara intressanta.

Viktigt att tänka på att de som tar besluten nu är de som skall vårdas av dessa barn på sikt. Tänk om de bestämmer sig för att ”vårda” dem som de själva har ”vårdats”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar