fredag 13 juli 2012

Barnkonventionen måste bli lag

I gårdagens aftonblad är det två debattörer som tar upp familjen som skall utvisas til vart sitt ställe.
http://www.aftonbladet.se/debatt/article15110385.ab
Det innebär att även syskonen skall delas åt vart sit t håll. Inte klokt. de hävdar och jag håller med, om att barnkonventionen måste bli lag. Då skulle mna inte kunna göra på det viset.
De skriver:

Artikel 9 i barnkonventionen ger honom och hans bror rätt till båda sina föräldrar. Migrationsverket hävdar att det finns lagar i Kroatien och Serbien som gör att familjen kan förenas men de har inte tagit hänsyn till att Miroslav är rom och riskerar att bli förföljd i Serbien. Dessutom accepterar varken Vesna eller Miroslavs släkt deras kärlek.
I barnkonventionens artikel 3 står det att barnens bästa alltid ska sättas främst. Hur Migrationsverket kan anse att detta är att sätta barnens bästa främst är en stor gåta.
Du behöver inte vara en rymdforskare för att inse att Migrationsdomstolen bortsett från barnets bästa i det här beslutet. Detta är inte första gången som Sverige bryter mot barnkonventionen. Sedan 1992 har Sverige fått kritik av FN:s barnrättskommitté, men kritiken har aldrig tagits på riktigt allvar. I Norge gjordes barnkonventionen till lag 2003. Trond Wage, som var Barnombudsman i Norge, säger har det skett stora förbättringar gällande barns rättigheter sedan dess. 


Om barnkonventionen blev lag skulle mycket ändras förhoppningsvis. man har aldrig garantier. Eftersom det redan finns lagar idag som säger att barnperspektivet skall väga tyngst men trots det är det inte så.
De flesta partier är för att barnkonventionen skall bli lag förutom moderaterna. så ni som är moderater eller känner moderater lobba nu.

1 kommentar:

  1. Ska du inte skriva om att det kommit direktiv om att se över LVU lagen så sent som idag? Det är väl en del av den kamp du driver?

    SvaraRadera