lördag 11 februari 2012

Blandad kompott

Hittade ett inslag http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna_varmland?title=daligt_stod_for_barnen&videoid=1191788
Inslaget handlar om att det är dåligt stöd för barn. De talar om det faktum att man då det rör t.ex. misshandlade utsatta barn hör barn och föräldrar tillsammans och hot eller våld då kommer inte fram.
Ingen vågar berätta.
Hon säger att barn har alltid rätt till sina föräldrar men föräldrar har inte alltid rätt till sina barn.
Ibland behöver de t.o.m. skydd ifrån sina föräldrar.

Hittade även ett inlägg i DN under opinion. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ogenomtankt-lag-for-utsatta-barn_6838873.svd
De lyfter en lag jag missat. (det finns säkert många) men det finns en lag som gör det möjligt att betala ut skattepengar till barn som bevittnat våld.
Den kom 2006.
Skribenten lyfter också problemet att det kanske inte alltid kommer fram om barn utsatts eller bevittnat våld eftersom den som kan vittna om det också hotats eller misshandlats och därmed inte vågar berätta.
Han skriver att pengar inte hjälper mot det barn tvingas utstå.
Att det är där insatserna skall in före inte efteråt.

Samtidigt kommer det nu reaktioner på socialchefernas inlägg i debatten för några dagar sedan. Nu går socialstyrelsen ut och menar att det är socialtjänsten som tänjer på regler, tolkar fel http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/kommuner-tanjer-pa-reglerna_6837487.svd
de menar att lagstiftningen är tydlig i vad som gäller.

Kan det bli tydligare än så? Två myndigheter tolkar samma sak tvärtemot varandra. Socialstyrelsen säger: det är enkelt socialtjänsten säger: det är svårt.
Socialstyrelsen skall granska och säger att det är lätt men socialtjänsten som skall utföra jobbet och de säger att det är svårt.
Som sagt jag tror att ett av de största problemen är att det går att tolka så mycket vilket gör det mesta svårbedömt.

I dagens HN är Mark i blåsväder igen
http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1525345-korttidsplatser-forsvinner-trettio-heltider-ska-bort är
det nya sparkrav. Det blir svårare att få korttidsplatser och 32 tjänster skall bort i första svängen. Men 18 till skall bort och de skall även stänga ett äldreboende.
Jag tror inte att det är slut där.
De ligger 30 miljoner back så det lär bli mer.
Risken är att personalen inte vill/kan/orkar jobba under de premisserna och flyttar på sig och det blir ännu värre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar