torsdag 15 december 2011

Belöningssystem

Tittade in på en av de bloggare jag följer från och till. http://anneskaner.wordpress.com/2011/12/14/barns-och-familjehemmens-framgangar-skall-belonas-sollentuna-satsar-pa-vagat-forsok/
Rosenrasande, som hon kallar sig, skriver om en kommun, Sollentuna, som på eget bevåg prövar att premiera familjehem som lyckas.
Det står:
”Familjehemmen ersätts utifrån hur stor arbetsinsats och tidsåtgång som bedöms behövas. Ersättningen kan ändras under placeringen. Socialnämnden i Sollentuna kommun har beslutat att införa ett belöningssystem som tar hänsyn till hur väl familjehemmen och barnen lyckas tillsammans. Belöningssystemet ska vara kopplat till mätbara mål inom områdena; hälsa, utbildning, identitet samt familj och sociala relationer. Om familjehemmet och barnet tillsammans uppfyller målen kan en extra ersättning på max 10 000 kronor betalas ut. Kontanta medel betalas inte ut utan ersättning ges för aktiviteter som barnet och familjen gör tillsammans. Om samtliga placerade barn uppnår målen tillsammans med familjehemmen innebär det en kostnad för Sollentuna kommun om 400 000 kronor. För att extra medel ska betalas ut ska placeringen har pågått minst ett år i familjehemmet och samtliga mål ska ha uppnåtts”.
Intressant. Äntligen en kommun som vill höja status och uppmuntra det vi som familjehem gör. Hoppas att det slår väl ut och andra hakar på.

1 kommentar:

  1. Detta är Sollentunas MÅL för BONUS till enligt dom EXTRA BRA presterande familjehem:

    1. HÄLSA
    1. Att barnet/ungdomen får hälsovård och tandvård på regelbunden basis.

    2. Att barnet/ungdomen vid behov får stöd och eller utredning från relevant aktör för sin psykiska hälsa.

    3. Att barnet/ungdomen inte missbrukar alkohol eller droger eller begår brott.

    2. UTBILDNING
    1. Att pedagogen bedömer att barnet har en i huvudsak god grund för fortsatt utveckling, lek och lärande – enskild och i samspel med andra eller att familjehemmet följer den åtgärdsplan som pedagogen vid behov har utformat. (0-6 år)

    2. Att läraren bedömer att barnet uppnår kunskapsmålen utifrån läroplan och aktuellt skolår eller att familjehemmet följer den åtgärdsplan som läraren vid behov har utformat. (7-11 år)

    3. Att barnet/ungdomen har minst godkänt i alla ämnen eller familjehemmet följer den åtgärdsplan som läraren har utformat. (12-15 år)

    4. Att den unge går i gymnasiet och får gott stöd i sitt studiearbete eller att den unge deltar i annan yrkesförberedande verksamhet. (16-19 år)

    5. Att den unge stöds aktivt i att bli självförsörjande i studie eller i arbete. (19-21 år)

    3. IDENTITET
    1. Att barnet/ungdomen känner till sitt ursprung och sin historia och att familjehemmet dokumenterar barnets historia genom att spara minnen och fotografier.

    4. FAMILJ OCH SOCIALA RELATIONER
    1. Att familjehemmet efter vad som är möjligt och om det är bäst för barnet ser till att barnet har en regelbunden kontakt med biologisk familj och nätverk.

    Jag tycker att dessa mål snarare ser ut som KRAV för att ens VARA ett familjehem. Hela Sollentunas modell är ihålig om man läser hela och jag tycker det är skrämmande att många ser med för naiva ögon på detta. Självklart vill jag att Familjehemmen i sverige ska få högre "status" och få mer erkännande. Men att sätta upp dessa mål för att få en bonus på 10 000kr ser jag som en stor stoppskylt. Vill du se hela modellen så skickar jag gärna den på PDF om du vill läsa den.

    SvaraRadera