söndag 20 november 2011

Vad är en barndom värd?

I Expressen hittade jag en krönika
http://www.expressen.se/kronikorer/brittasvensson/1.2625669/britta-svensson-hon-hade-aldrig-varit-i-ett-riktigt-hem-aldrig-sett-en-julgran-eller-fatt-en-fodelsedags-present
En krönika om en av de utsatta som nu får vanvårdpengen. Hon var fyra månader när hon omhändertogs Hon har flyttats runt på anstalter. Vid 17 års ålder slapp hon ut.
Hon hade ¬ aldrig varit i ett riktigt hem, ¬ aldrig sett en julgran ¬ eller fått en födelsedags ¬ present.

Vad är en barndom värd? En ungdomstid, en familj?
Vad kostar en barndom? En tonårstid, en skolgång? Minister Maria Larsson tänkte först inte ge de bestulna barnhemsbarnen någonting, nu kommer Ingrid att få 250 000 kronor. Och en ursäkt på Upprättelseceremonin i Stockholms stadshus.
- Det blir en guldkant. Jag kan unna mig en resa och fixa mina tänder vilket jag inte kan i dag.
På måndag är det dags för Upprättelse¬ceremonin, där över 1 200 före detta barnhems- och fosterbarn ska få en ursäkt av talmannen Per Westerberg i närvaro av drottning Silvia.
- Jag ska suga åt mig vartenda ord. Det går inte att ersätta det som hänt mig. Men livet kan bli lite lättare att leva.

Ja vad är en barndom värd? I vårt ärende förstör man återigen inte bara ett utan två barns barndom och vi kan bara stå bredvid och se på.

På kvällens nyhetssändning talade de återigen om kommuner som misskött sig. http://svtplay.se/v/2609237/barnmisshandel_utreds_for_daligt
Nu var det Töreboda. Där gjorde man inget åt anmälningarna. Det är det som är vanligast förekommande.
Här resulterar det i beståenden skador för ett barn. Ettt barn till som skadats för livet. Då talar man om kroppsliga skador.
De psykiska talar man aldrig om som jag anser händer oftare kommenteras nästan aldrig.
I inslaget talar man om att det började i Marks kommun. Sedan har det fortsatt med flera.
Halmstad väntar fortfarande på sin ”dom.” Själv hörde jag om ett ärende till därifrån senast idag.
Undrar vad det blir för konsekvenser där när det inte blev några synliga för oss ens i Mark?

Innan helgen skickade jag återigen ett mail med frågan om varför vi inte får svaar eller det vi ber om, varför ingen kontaktat oss trots upprepade telefonsamtal och även mail. Förra fredagsen alltså d 11 nov. ca 11 samtal med flera lämnade medelanden och ingen har fortfaraden hört av sig.
Varför sker fortfaraden det man fått kritik för från socialstyrelsen och varför verkar det inte ha blivit bättre? Varför har det inte åtgärdats än?
Jag fick även veta att min anmälan till socialstyrelsen tagits emot. Den hade inte fått diarie nummer än men väntade på behandling om vem och vad de skulle göra utifrån den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar