lördag 5 november 2011

Jämför man... stämmer det inte

Då har även HN en artikel runt advokatnotan.http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1419527-socialnamndens-advokatrakning-uppror
Den avslutas med orden :
"Timtaxan är förhållandevis låg, om man jämför med andra advokater, men uppdraget svällde när det blev fler rättegångsdagar än beräknat."

Jag råkar veta att advokaten som de ”ratade” erbjöd sig att ta ärendet gratis.
Han kontaktade nämligen mig från början och erbjöd sig men jag fick ju svara att jag inte var part, inte kunde välja utan hänvisade honom till Per-Olov.
Jag hörde senare av mig bara för att höra hur det gått.
Det visade sig då att Per-Olov inte brytt sig om hans försök att få tag i honom så han vände sig till Ordförande i utskottet som tagit med hans förslag. Han kallades på möte och fick senare veta att PO hade ringt hans kollega för att förhöra sig om honom. Sedan tog de kollegan istället.
På mötet hade han inte ens informerats om att de hade andra förslag.
Har kollat lite runt honom och om jag förstått saken rätt är det samma advokat som har spalten i Markbladet och som tidigare jobbat på försvarsadvokaterna. (Serien som gick på TV) Han är alltså välrenommerad och duktig. Han har t.o.m. specialiserat sig på LVU ärenden vad jag hört. han har ca 50 om året. Advokaten man valde har ca 5. (vad jag fått fram)

Även Borås tidning har med en artikel runt advokatens räkning. http://www.bt.se/nyheter/mark/chocknota-for-advokatarvoden-i-fosterbarnsarendet(3017421).gm
Ordförande försvarar notan även här och säger att timtaxan är förhållande vis låg.
Ordförande Per-Olof Hermansson (KD) beklagar att fördyringen kommer i en tid när ekonomin är körd i botten, men tycker inte att kostnaden för tjänsten är orimlig.
Jag blir förvånad över resonemanget. Som jag skrev igår om man jämför med vad de andra ombuden i rättegången tog. Som jag skrev igår ombudet för mamman tog ut 75459 kr och barnens advokat tog begärde 69010 kr. Advokaten som kommunen anlitade tog 277 968kr och så var han inte ens där.
Så jämför man så stämmer inte påstående att det svälde och det var orsaken till att det blev en högre kostnad.
Inte heller att timtaxan är förhållandevis låg. Den hade kunnat varit i princip NOLL.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar