söndag 13 november 2011

Fler som upplevt samma sak

Det är helg och inte mycket händer.
Hittade flera debattinlägg.
http://www.bt.se/debatt/skadlig-sexualpanik-i-sverige(3026456).gm
Ännu en som går till angrepp på dåliga utredningar.
Han talar om att experter länge har påtalat brister.
Han har med några förslag i punktform:
* Utredandet ske i en sluten miljö där få har insyn.

* Socialsekreterarna som utreder har begränsad utbildning i utredningsmetodik. Strävan efter objektivitet, hur man undviker tyckande och fastlåsning i tidiga hypoteser, hur man låter alla komma till tals, att analys och bedömningar måste ha grund i utredningsmaterialet och så vidare. Edvardsson berättade vid ett samtal på 90-talet att endast ett fåtal av socionomstudenterna tar 5p-kursen i utredningsmetodik.

* De utredningar som lämnar socialtjänsten är oftast utförda av en person helt efter eget huvud. Socialsekreteraren svarar själv för upplägg, vilka som ska höras och om vad.
Utredningar ”kommuniceras” med berörda, men det fina ordet innebär bara att de får läsa den färdiga rapporten. Att rätta fel och komplettera med väsentligheter som saknas, är det inte tal om.

* Ingen som helst organiserad granskning av utgående utredningar sker, exempelvis av annan, mera erfaren, tjänsteman eller chef. Man kan säga att normal kvalitetssäkring helt saknas. Så sker inte i statsförvaltningen eller i seriösa företag som är måna om sitt rykte.

Eftersom ingen granskning sker får den enskilde utredaren inte någon återkoppling som kan förbättra färdigheten, det vill säga organisationen är inte lärande.
Socialtjänsten består till 99 procent av kvinnor. Utredningarna blir därför enkönade. Socialstyrelsens handbok Vårdnad, boende och umgänge innehåller få råd och regler till hjälp för en utredare. Det mesta lämnas till utredaren.

Sammanfattningsvis kan man säga att de flesta utredningar som görs kommer fram till det resultatet som utredaren bestämt sig för initialt.

Kan bara hålla med.
Det är det många som gör.
En Mats Lindgren http://www.newsmill.se/artikel/2011/11/04/i-andra-l-nder-reagerar-man-kraftigare-mot-d-liga-myndigheter
skriver att man i andra länder reagerar kraftigare mot dåliga myndigheter.
Han skriver:
Om det är för barnens bästa att de tillbringat 68 dagar i en totalt främmande familj utan någon som helst kontakt med föräldrarna så är det dags för oss vanliga människor att säga stopp! Det är inte acceptabelt att myndigheter kan agera på detta sätt utan att det blir konsekvenser. Om detta skett i Italien eller Frankrike så hade man rivit Regeringsbyggnaden i Rom eller ockuperat gatorna i Paris tills ansvariga myndighetspersoner blivit avsatta och satts i häkte

Även Mars Gerdau (M) som vi träffade i riksdagen har skrivit ett inlägg http://www.newsmill.se/artikel/2011/11/10/socialsekreterarnas-jobb-f-r-aldrig-g-fel
Det står:
Socialsekreterare måste ha ett av de absolut svåraste jobben. Socialtjänsten får helt enkelt inte göra fel, eftersom människor kan bli mycket lidande. Det gäller i särskilt hög grad ärenden som gäller barn eftersom de inte kan tala för sig själva och insatser kan leda till att barn tas ifrån sina föräldrar. Socialtjänsten får inte låta bli att ingripa så att vi får missöden som vid några tillfällen slutat i rena katastrofer och dödsfall. De får heller inte ingripa och tvångsomhänderta någon på felaktiga grunder, när det inte finns tillräckliga skäl
Vi är medvetna om att det idag finns brister i kompetens, erfarenhet och kunskaper i arbetet och handläggningen av ärenden. Det är också skillnader mellan kommunerna och uppföljningen av verksamheterna är inte alltid tillfredsställande. Lagstiftningen ställer heller inte tydliga kompetenskrav på dem som ska utföra de allra svåraste uppgifterna
Kraven på förändring blir fler och starkare.

Under mitt inlägg igår komer det mer och mer komentarer från andra som råkat ut för samma sak. Alltså inte en ensam företeelse.
Spännande, undrar vad det får för konsekvenser?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar