måndag 25 juli 2011

Det oroar mig

I gårdagens Borås tidning var det en artikel runt socialstyrelsen avslutande av ärendet. http://www.bt.se/nyheter/mark/socialstyrelsen-avslutar-granskning(2873367).gm
De frågade mig vad jag tyckte och jag tycker att det är vansinne. Hur kan det tillåtas vara så att det först skall ta nästan två år sedan händer inget i de enskilda ärendena.

Jag förstår inte logiken.
Först utsätta man för ett trauma utan dess like, sedan manglas det och man anklagas för än det ena än det andra.
De får grav kritik inte bara en gång utan 3, 4, 5 gånger.
Sedan erkänner de efter mycket om och men att de gjort fel. De tvingas ändra rutiner och annat men inte frivilligt utan under högljudda protester.
Inte går det fort och de får kritik under hela vägen.
Nu avslutas ärendet med hänvisning till att det skall upp i rätt. För ett tag sedan frågade jag hur de skulle hantera det och handläggren Mikael T sa att det var två delar. Den ena handlade om vad de gjort bakåt och den andra vad som händer framåt. Hur det hanteras framåt har de jobbat med men det bakåt blev det ingenting av. Inte ens konskvenser.
Jag frågade ansvarig handläggare på socialstyrelsen hur man gör nu så sa han att det nu var upp till alla drabbade att stämma kommunen för alla fel de gjort.
De drabbade skall återigen ta på sig kampen för rättvisa och upprättelse samtidigt som förvaltningen gömmer sig bakom att socialstyrelsen nu gett dem OK. Men läser man beslutet så finns det fortfarande kritik.

Sedan är det ju så att dessa instanser granskar olika saker. Man kan säga att socialstyrelsen granskar hur de gjort medan rätten granskar varför de gjort. Rätten granskar inte hur underlag kommit till eller på vilka grunder man gjort utredningarna utan de tar ställning till sakfrågan på ett underlag som kanske inte är som det skall. Det som borde till är kanske en granskning av om det överhuvudet taget skulle ha gjorts.

Det finns idag bara en som granskar utredningar kritiskt.
Det han sett hitintills är något av det värsta han sett under sina år.
Han slutar snart och ingen tar över.
Det oroar mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar