torsdag 3 mars 2011

Skjuter budbäraren istället för att se felen.

Då är jag igång igen med ordinerad blandning av voltaren/panodil så går det mesta, även om det går sakta. Skulle ju haft ett umgänge idag men jag visste ju inte i vilket skick jag skulle vara och det har ju inte gått så många timmar på dagen än så vi får väl se hur ”kaxig” jag är framåt eftermiddagen. Det blev i vilket fall som helst fram flyttat. Men tre ser ut att bli ett.

I går hann jag ju inte sitta vid datorn men i Markbladet www.markbladet.se i går (v 9) på sidan 20 står det både om socialstyrelsens kritik och att anmälan till JO inte togs upp. http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gIssue=9&gTitle=&gYear=2011&gKey=3z4vhfjs&gAvailWidth=1014&gAvailHeight=703&gInitPage=1&gHotspot=0


I dagens skörd hittar jag artikel i HN
http://hn.se/nyheter/omkretsen/1.1138169-fortfarande-allvarliga-brister-hos-socialen
Reportern skriver att det fortfaraden är allvarliga brister:
"Socialstyrelsen kan konstatera att det fortfarande förekommer brister, i enstaka ärenden allvarliga brister. Socialstyrelsen finner det anmärkningsvärt att det förekommer brister i nya ärenden och i kända ärenden från föregående tillsyn... ... Socialstyrelsen anser att ytterligare förbättringar är nödvändiga och måste ske omedelbart."
Numera finns vårdplaner och genomförandeplaner. Här gör Socialstyrelsen tummen upp.
Vad gäller utredningsarbetet finns fortfarande brister, ungefär av samma slag som förut. Det fattas beslut om att utredningar ska göras, men sedan händer ingenting. I andra fall inleds ett utredningsarbete men därefter avstannar det. En del utredningar tar omotiverat lång tid.
De avslutar med att konstatera att: Bristerna på det här området kan få stora konsekvenser för den enskilde.

Även i Radio sjuhärad är det också ett inslag utifrån presskonferensen. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=95&grupp=12422&artikel=4379297 Intervju med den ”nya” ordförande sedan januari och så socialchefen. Det finns väl mycket att säga om den men en sak som jag måste kommentera är att ordförande uttalar sig att han är förvånad över att de får så lite tid på sig. De har två månader på sig annars blir det vite. Min kommentar är att de har haft ett helt år på sig sedan de första 9 sidorna kritik i vårt ärende kom och de tog det inte på allvar, gjorde ingenting innan kritiken kom även för verksamhetstillsynen och det är fem månader sedan.
Till hans försvar får jag väl lägga att han verkar ha en ärlig och uppriktig vilja att rätta till men de har haft tid på sig och det går för sakta.

Då det gäller socialchefen:
Socialchefen Magnus Andersson anser inte att kommunen har råd med problemen, men anser ändå att verksamheten är på väg åt rätt hål
Undrar vad han menar med att de inte har råd med problemen? Menar han att de inte har råd med Vite eller merkostnaderna som allt har fört med sig över 10 miljoner?
Om de inte har råd med den får de väl bli lite snabbare att rätta till dem? De hade inte hamnat i detta om de tagit tag i det från början d.v.s. mars förra året. Och de borde inte fortsätta göra fler fel, samma fel igen. Sedan är det ju ”tyvärr” så att det inte spelar någon roll om de har råd eller inte för vite lär det bli ändå om de inte är klara och det är väl tveksamt om de är det.

Sedan undrar jag varför han inte kan se mig som något annat än besvärlig. Jag tror inte att han heller hade velat arbeta under de premisser som var förut. Mobbing, lagöverträdelser, underlåtenhet att göra det de var ålagda. Sjukskrivningar, inkompetent ledning och även personal till stor del. Det var en tidsfråga innan det skulle kom fram men under tiden for och far människor fortfaraden illa. Nu kom det upp för att jag stred för att det skulle komma upp till ytan för att jag inte gav mig men jag framställs ändå som besvärlig och att det är mitt fel att det blev så här.

Som jag skrivit tidigare de beter sig fortfaraden som om att det värsta inte är vad de gjort utan att det blev upptäckt. Jag är värsta boven i dramat eftersom det var på grund av mig som det upptäcktes och att de har det jobbigt nu. Man skjuter på budbäraren istället för att se och rätta till felen.
Men det är ju inte så, felen fanns där redan från början och det skulle ha varit ohållbart att fortsätta jobba så. Synd att han inte kan ge ”Credit” för det utan att det snarare känns tvärtom han gör allt för att motverka. Ta exempelvis beslutet att vi skulle få träffa barnen där förvaltningen motarbetar det på alla sätt vad det verkar. Han protesterar inte. Tre umgängen blir nu eventuellt ett (ett är inplanerat) Att vi inte får ut det de skrivit om oss är ett annat exempel likaså att vi inte får ut ersättningen för träffarna förra året. Han ar skrivit på flera av besluten eller avslagen.

Det är den inställningen som retar alla drabbade att det på något sätt är mest synd om personalen som har det så jobbigt nu. Inte ett ord om alla de som fått sina liv sönderslagna de skall ha förståelse för att det tar tid och samma handläggare som orsakat skall de ha fortsatt förtroende för. Det fungerar inte så. När sedan en del personal blir utbytt och de nya fortsätter att görs samma fel, människor blir bemötta lika kränkande, lika nedsättande och samma fel som tidigare begås så måste man börja göra sig av med de som orsakar allt detta.

I slutet av inslaget kommer nu även frågor om personalen verkligen är kompetent om det inte är dags att göra sig av med de som uppenbarligen inte kan eller klarar sina uppgifter. det borde vara dags för det nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar