tisdag 8 mars 2011

Det sprider sig

Hittade en ledare i expressen där man lyfter att staten samhället inte bara svek utsatta barn förr utan att det pågår nu, just nu. http://www.expressen.se/ledare/1.2355241/staten-sviker-sina-styvbarn Att BO´s rapport visar på ett dystert och allvarligt problem. Att för barn som växer upp i myndigheternas vård kantas deras liv av svek. Det handlar mycket om barn på institution men jag hävdar ju att om inte fosterfamiljernas ställning stärks så är det bara institutioner kvar.

I ett pressmeddelande från BO http://www.bo.se/Pressmeddelande.aspx?pageid=7931 med rubriken ge placerade barn framtidstro. De berättar om hur det är:
Att inte bli tagen på allvar, kollektiv bestraffning, otillgängliga socialsekreterare, en otillräcklig tillsyn av hemmen, undermålig hälsa och bristande skolgång. Sammantaget är det en bekymmersam bild av samhällsvården som tecknas av de barn och ungdomar Barnombudsmannen lyssnat till.
– Barnen berättar om allvarliga och i vissa fall lagstridiga missförhållanden. Det kan handla om att de tvingas skriva på kontrakt där de avsäger sig sina rättigheter och bestraffningsmetoder som hemreseförbud
BO säger:
– Jag förväntar mig att beslutsfattarna skyndsamt tar initiativ till de lagändringar som krävs för att de omhändertagna barnen ska få den kvalitet och trygghet i omsorgen som de har rätt att kräva.


Han har även vänt sig till samtliga socialförvaltningar och frågat vad de har för direktiv då det gäller placerade och omhändertagna barn. http://www.barnombudsmannen.se/Adfinity.aspx?pageid=7914 241 av landets 290 kommuner har i nuläget besvarat enkäten. Den visar bl.a. att endast var femte socialnämnd har egna direktiv för hur socialtjänsten ska agera när det framkommer missförhållande i familjehem eller HVB

Det som förvånar mig är att frågan hur de hanterar det om en handläggare missköter ett ärende eller ett familjehem anmäler en handläggare eller hanteringen av ett ärende. Den frågan är inte ens med.

Barnombudsmannen har möjlighet att tillgripa rättsliga befogenheter. Det innebär att myndigheten kan kalla till sig kommuner, landsting och andra myndigheter för att diskutera hur de tillämpar barnkonventionen.

Gävle, Härnösand, Järfälla, Kalmar, Härryda, Motala, Tingsryd, Tranås, Östhammar och Östra Göinge
Det är några av de kommunerna har jag fått kontakt med människor och barn som råkat illa ut.
Årsrapporten redovisades d 4 mars.

De vill visa att de tar det på allvar och att de vill göra något åt problemet. Det är samma sak som jag fick höra ifrån hon jag talade med på socialstyrelsen. De tar allvarligt på det som börjar komma fram. Socialstyrelsen skall och kommer att sticka ut hakan för att gå före för att rätta till missförhållanden och brister. De skall också komma med förslag på vad och hur man skall kunna rätta till. De diskuterar det på fler och fler ställen och nu börjar medvetenheten bli större. Samtidigt blir beslutsamheten större att komma till rätta med det som varit fel. ÄNTLIGEN sägen jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar