torsdag 10 februari 2011

Fler krav på instans

I dag skall det vara presskonferens i riksdagen kl 15.30. med Kerstin Wigzell och vård och äldre ministern Maria Larsson, med anledning av att Kerstin W lämnar sin Upprättelseutredning till regeringen.

Upprättelseutredningen har jobbat ett år med frågan om hur de barn som historiskt farit illa när de omhändertagits, ska kompenseras, men behandlar även frågor om hur vi ska kunna skydda omhändertagna barn idag,

I aftonbladet tar de redan upp den under rubriken Nytt hopp för barnhemsbarnen. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8543906.ab
Det som får mig att ta upp det är att i artikeln står det: I betänkandet redogör man för hur en upprättelseprocess för dem som utsatts för vanvård ska se ut, samt vad som behöver göras för att övergrepp och allvarliga försummelser ska undvikas i framtiden.

Jag vet att då den kom var det en i riksdagen som begärde ordet och talade om att om det inte ändras lagar och blir en förändring kommer man om 20 år ha samma diskussion men då runt barn som ryckts ifrån sin trygghet i familjehem. På grund av barn som hemflyttas utan att det utretts eller finns möjlighet att det skall lyckas. På grund av att man orsakar dessa barn samma sår som ”barnhemsbarnen” på sin tid. Utifrån utredningen måste man lära sig något och ändra på det som är fel.
Man får inte glömma att i de allra flesta fall så är placering av barnen det sista man gör och det finns mer än nog skäl för det.

I expressen tar ledaren upp det faktum att utsatta barn behöver en livlina. http://www.expressen.se/ledare/1.2323892/ge-barnen-en-saker-livlina
Skribenten skriver: Lagstiftningen har först handlat om mäns behov, sedan om kvinnors, i sista hand om barns. Exempelvis var det först när samhället börjat ta kvinnomisshandel på allvar som insikten kom, 2006, om att barn i misshandelsfamiljer bör ha brottsofferstatus.
Fortfarande ser man i svenska domstolar allvarligare på att en vuxen slås sönder och samman än att ett barn gör det
Och avslutar med:
Socialsekreterare, polis, åklagare, vårdpersonal - det är många yrkeskategorier som skulle behöva bli bättre på att samtala med barn, tyda deras signaler och agera med deras bästa i fokus. Och få mer tid till detta. Särskilda barnahus där barn som är brottsoffer kan tas om hand, är en intressant idé.
Barnminister Maria Larsson (KD) har mycket att uträtta

Återigen en som efterfrågar en egen instans. Det som jag driver. En instans med expertis och utbildning på barn och som tar upp allt som har med barn att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar