söndag 30 januari 2011

Hårdare straff för tjänstefel.

Har inte kunnat blogga och det har för övrigt inte funnits så mycket att blogga om.

Fick en länk av en god vän. En skola i Hedemora har dömts till 410 000 kr för kränkning. http://www.dt.se/nyheter/hedemora/article878169.ece Det verkar som domstolarna börjat ta hårdare och hårdare på saker som förut har varit nästan svåra att få dem att ta upp. http://suspicio.wordpress.com/2009/11/17/enhetschef-pa-socialtjansten-domd-for-tjanstefel/ De själva kommenterar att det var förvånade eftersom det är extremt sällsynt att någon döms för tjänstefel inom socialtjänsten.

Det står:
Genom att dom orkat driva på det här och inte givit upp har dom öppnat dörren för andra som blivit felaktigt behandlade och drabbats av lidande på grund av bristfälliga insatser från socialtjänsten.

Som ett exempel kan man ta de barn som utsatts för övergrepp av en förälder men socialtjänsten inte vidtagit åtgärder för att skydda barnet. Som exempel kan man ta alla de fall där de underlåtit att göra riskbedömningar av misstänkta förövare utan förordat umgänge eller ännu värre vårdnad och övergreppen har därför kunnat fortsätta. Alla dessa utsatta barn som växt upp under dessa förhållanden där socialtjänsten agerat felaktigt borde nu kunna ha goda utsikter att få socialtjänstemännen som bidragit till deras lidande åtalade och fällda!

Många lever i tron att socialtjänsten har ett barnperspektiv och alltid utgår från att barnen ska ha en trygg och säker situation. Så är inte fallet. Ofta anser dom det är viktigare att barnen får träffa och bo med sina föräldrar under vilka vidriga omständigheter som helst.
Vidare: Socialchefen bad Vetlanda flickan om ursäkt efter att hon tvingats leva med sin missbrukande pappa under vidriga förhållanden som omfattade övergrepp. Socialtjänsten anmäldes 2007 för tjänstefel men det ledde uppseendeväckande nog inte till något åtal. Hade detta hänt idag skulle det nog bedömts annorlunda med tanke på dagens dom.


Man börjar alltså ta hårdare tag emot tjänstefel.

Jag börjar bli mer och mer förväntansfull över vilka straff de inblandade här kommer att få. Jag har svårt att tänka mig att det inte blir något när det är så många och så grova fel. Sedan är det fel mot så många inte bara en eller två.

Idag när jag hade på radion var det P4 granskar. http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3375 De tog upp en vårdnadstvist och konstaterade att många handläggare väljer sida och tar bara in information eller saker som stödjer den ena parten.
Känns det igen? Tar bara in det som stödjer den tes, den förutfattade mening man redan har. Äntligen börjar det väckas på olika håll att lagarna lämnar för mycket åt eget godtycke, egna åsikter och tyckande. Då är det något som är fel. Gå gärna in och lyssna. Det var intervju med en kvinna som var doktor i processrätt och särkilt inriktad på barnperspektivet.
Mycket intressant må jag säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar