torsdag 16 juli 2015

Ivos uppdrag förändras vad gäller sjukvården

Man har tydligen sett över IVO´s uppdrag vad gäller sjukvården och nu ändras deras uppdrag.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6212895
– Just när det gäller det här uppdraget så handlar det om att samla de klagomål som ges också på lokal och regional nivå, se till att det finns nationella databaser för detta och att man hittar en mer långsiktig struktur så att man kan återföra kunskap till verksamheterna i syfte att de ska förbättra sin kvalitet, säger Gabriel Wikström, folkhälso- och sjukvårdsminister.
Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, jobbar i dag framförallt med att utreda anmälningar om missförhållanden inom vården, till exempel genom lex Maria eller lex Sarah anmälningar. Och kan sedan kritisera vårdgivaren om myndigheten anser att ett fel begåtts.
Med det nya uppdraget hoppas regeringen att de utredningar som Ivo gör också ska kunna leda till förebyggande arbete och på det sättet förhindra att samma misstag görs flera gånger.
– Vi vill att man förbättrar samverkan med kommuner, landsting och patientnämnder i syfte att kunna återföra kunskap från Ivo till verksamheterna, i syfte att höja kvalitén vilket kommer att gynna patienterna i slutänden, säger Gabriel Wikström.
Inga extra resurser följer med uppdraget som löper över ett år, men regeringen menar att det istället kommer att hjälpa Ivo att utnyttja de resurser de redan har på ett bättre sätt.
Nästa sommar ska Ivo presentera sitt förslag på hur deras samordning med vårdgivarna ska bli bättre och Eva Sunneborn, tillförordnad myndighetschef på Ivo, är positiv till det utökade uppdraget.

Visst är det bra men jag förstår inte att man inte låter det gälla även verksamheterna inom  socialtjänsten.
Det har fått mig att undra över vad IVO´s uppdrag är egentligen. Är det bara att samla in anmälningar?
Vet ju redan att de inte kräver rättelse eller polisanmälan trots att de upptäcker rena lagbrott men vad är deras uppdrag egentligen? Värt att börja gräva i....


3 kommentarer:

  1. Mycket sant, detta gäller också alla lagbrott man begår gentemot felaktigt stulna barn, som omhändertas på fel grunder och på rena lögner och dör det i nte handlar om barn som far illa utan föräldrar som kanske bryr sig lite för mycket ( liknande Daniel Sigsteöm på 90-talet)- och där myndigheter inte respekterar lagar och Europa - konventioner som tex att bar och en har rätt till skydd för sin familj .
    I Averige omhändertas barn , att tom länder i Euripa börjar reagera - på grunder som inte ens uppfyller krit för LVU.
    Alltså begår tjänstemän på myndigheter lagbrott , dör det onte föreligger behov sv skydd, likaväl som när man negligerar behovet av skydd, vilket också händer gång på gång med myndigheters hjälp , mest känt i Vösteråsfallet dör dett ju inte räckte med kritik från fler än 5 myndigheter .
    Då är något ordentligt fel i detta land när barn straffas för att myndigheter inte sköter sitt jobb, och för att socialtjänsten aldrig kan erkänna fel.när fel begås varje dag, vilket barnen får betala priset för.
    Socialtjänsten våldför sig på barn, snarare än skyddar barn- detta måste ju få ett slut, eller så utesluts Sverige ur EU, lagar är till för att följas, inte missbrukas .

    SvaraRadera
  2. Man kan aldrig generalisera och säga att alla... men jag håller med om att varje fel hanterat fall är ertt för mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis vad jag menar , och vad alla föräldrar som råkat illa ut menar.
      Socionomer borde vara leg personal som får yrkesförbud om fel begås .
      Det är detta som är grunden till att många upplever soc. Myndigheter som " vilda västern "- man skjuter snarare skarpt än är moderlig .
      Vissa chefer har inte ens erforderlig utbildning , detta skulle aldrig passera tex i andra yrken - då skulle kunskapsluckorna märkas .
      Ingen student får ha ledarroll under en thoraxop- hur skulle det se ut ?
      Men när det kommer till det mest känsliga - som familjen - då är det ok ?De flesta svarar ju nej på den frågan - men maktmissbruket fortgår ändå.
      Och barnen får betala priset för dessa sociala experiment.

      Radera